Volledig scherm
© Thinkstock

Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel willen fuseren

HAMONT-ACHEL - De drie Belgische grensgemeenten Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel willen per 1 januari 2019 fuseren. De Vlaamse overheid ziet graag dat kleine gemeenten fuseren.

Daarom geldt daar voor iedere gemeente die dat vrijwillig doet, een bonus van 500 euro per inwoner. Volgens Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel is dat voor hen niet de reden om per 1 januari 2019 samen te willen gaan. Maar het extraatje, van ruim twintig miljoen euro, is natuurlijk wel mooi meegenomen.

Bestuurskracht
De burgemeesters van de drie grensgemeenten maakten onlangs bekend dat fuseren voor hen een optie is. ,,We missen bestuurskracht als je kijkt naar de complexiteit van tegenwoordige dossiers", zegt burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel. ,,Het is moeilijk en het wordt moeilijker. Bovendien gaan we naar een situatie dat de overheid ons kan verplichten te fuseren."

De gemeenteraad van Hamont-Achel stemde maandagavond unaniem voor het onderzoek naar de fusie. Er was applaus, ook op de publieke tribune.

Veldhoven
De drie grensgemeenten zijn nu ongeveer even groot, met ieder tussen de 14.000 à 16.000 inwoners. Als ze samengaan, ontstaat een gemeente van 47.000 inwoners. Daarmee zijn de drie samen ongeveer even groot als Veldhoven. In Belgisch Limburg worden ze de derde grootste, na hoofdstad Hasselt en Genk. De nieuwe gemeente wordt de grootste Belgische gemeente in de directe omgeving van Eindhoven. Nu is dat nog Lommel, met 34.000 inwoners.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement