Volledig scherm
Paul L'Herminez, de nieuwe directeur van theater De Hofnar in Valkenswaard. ,,Ik heb vroeger ooit in een punkband gezeten." © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nieuwe directeur De Hofnar in Valkenswaard heeft geen perfect cv

VALKENSWAARDPaul L'Herminez had niet bepaald een geweldig cv om directeur te worden van theater De Hofnar in Valkenswaard. Toch solliciteerde de 59-jarige Eindhovenaar met succes op de functie. Sinds vorige week is het pand tegenover het gemeentehuis zijn nieuwe werkplek. 

,,Een droomscenario", zo concludeert hij tevreden. Wat hem betreft is de verbintenis voor lange tijd.  L'Herminez is geen onbekende in de regionale theaterwereld. Hij was één van de grondleggers van de Plaza Futura aan de Leenderweg in Eindhoven. Twintig jaar geleden kreeg zijn leven een andere richting toen hij de internetbusiness in rolde. Het verkopen van websites maakte hem op den duur niet blij. ,,Ik dacht: als ik dit nog tot mijn pensioen moet doen, dan word ik doodongelukkig." 

Hij zocht een weg om terug te keren naar de culturele sector. Dat lukte enkele jaren geleden al stukje bij beetje via Pand P, zoals de voormalige 'Plaza' tegenwoordig heet. Dat is nu een zalencentrum: iedereen die iets wil uitdragen kan er een podium krijgen. 

Huis voor iedereen

Die filosofie brengt hij graag mee naar De Hofnar. ,,Het moet een groot Pand P worden, een huis voor iedereen. De drempel om hier binnen te stappen moet nog verder naar beneden. Iedereen mag bij mij aankloppen voor een verzoek om z'n ding te doen. 'Nee' is nooit mijn eerste antwoord. Een theater is er voor de mensen van Valkenswaard, niet ter meerdere eer en glorie van jezelf." 

De afgelopen dagen heeft hij met belangstelling gekeken hoe De Hofnar draait. ,,Ik heb me oprecht verbaasd hoeveel goede culturele verenigingen er in Valkenswaard zijn. Het concert van Harmonie De Dommelecho laatst ontroerde me. Ik was onder de indruk van het plezier dat die muzikanten uitstraalden én van de kwaliteit." 

En dat is nou ook precies waar het theater zijn bestaansrecht aan ontleent, betoogt hij. ,,Veertig tot vijftig voorstellingen per jaar in De Hofnar worden in de buurt gemaakt. Dit theater is in hoofdzaak voor de eigen verenigingen. Dat moet zo blijven."

Samenwerking

Tegelijkertijd koestert L'Herminez de samenwerking met het Parktheater, De 'grote broer' uit Eindhoven regelt de programmering van de professionele optredens. ,,Daardoor krijgen wij voorstellingen die we anders nooit zouden krijgen en kunnen we prijsafspraken maken die we anders als Hofnar nooit alleen voor elkaar zouden krijgen." 

Het roer gaat niet rigoureus om, belooft hij. Op termijn wil L'Herminez wel meer verbinding met de theaters in de omgeving. En met de wijken, want als het aan hem ligt komt De Hofnar (nog) dichter bij de mensen. ,,De deuren moeten open." 

Gevraagd naar zijn eigen podiumervaring is L'Herminez snel uitgekletst. ,,Ik heb vroeger ooit in een punkband gezeten, maar daar houdt het wel op ja."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement