Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Oogstdag in Dommelen: brute kracht met subtiel resultaat

DOMMELEN - Naast oogstmachines waren zondag tientallen trekkermodellen te aanschouwen tijdens de historische oogstdag in Dommelen. Zo ook verschillende oude ambachten en enkele verzamelaars van vroegere, agrarische gereedschappen.

Allemaal bijeengebracht door de Lanz Bulldog Club Zeelst. Hein Jansen woordvoerder van de club spreekt in superlatieven over de Lanzmachines: “De Harley Davidson onder de tractoren. Van een geweldige schoonheid. Heel simpel en oerdegelijk. Niet kapot te krijgen.”

Opvallend en prominent aanwezig is een complete klompenmakerij waarbij de klompenmachine aangedreven wordt door de Lanz Stoomlocomobiel uit 1909. Een ééncilinder. Gewicht zes ton. Vermogen 21pk. In een kwartier maakt de machine een klomp. Uit een blok kletsnat populierenhout kopieert het apparaat de buitenkant. Aansluitend wordt de binnenvorm eveneens machinaal uitgefreesd.

Lees meer over dit evenement in het ED van maandag of via onze digitale krant.

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Valkenswaard e.o.