Volledig scherm
De aanleg van de Dodendraad in 1916, nabij de Achelse Kluis. © -

Oorlog zonder wapengekletter, historie herleeft bij Achelse Kluis

ACHEL - Op de Achelse Kluis wordt dit weekeinde De Groote Oorlog uitgebeeld.

Al vier jaar staat de Achelse Kluis in het teken van 'De Groote Oorlog' (1914-1918). Eén van de hoogtepunten is dit weekeinde 'Re-enactment De Groote Oorlog Rond de Achelse Kluis'. De historie herleeft er op zaterdag en zondag van 's morgens tien tot 's avonds zes uur.

Sjef Plas van Heemkundekring Achel omschrijft het festijn als 'het naspelen/uitbeelden van historische gebeurtenissen in een omgeving waar ze oorspronkelijk plaatsvonden. Met deelnemers in historisch kostuum. Zonder te vechten. Zonder wapengekletter.'

Dit jaar heeft de organiserende werkgroep als thema gekozen 'Het dagelijks leven'. Hoe ging het er toentertijd in het Belgisch/Nederlands grensgebied aan toe? Het leven en werken van soldaten aan het front rond de Achelse Kluis. De vlucht van Belgen naar Nederland, hongersnood, smokkelen. Tijdens deze re-enactment zijn er soldaten in historische kostuums, ruiters te paard, een veldkeuken, de hondenwagen, een smederij, militairen in hun tentje op strozakken en een kanon gericht op de abdijkerk. ,,Natuurlijk komen er ook wapens aan te pas. Aan de hand van replica's, geheel onklaar gemaakt, krijgen bezoekers tekst en uitleg", verklaart Sjef Plas. En omdat de Nederlands-Belgische grens over het terrein van de Achelse Kluis loopt, moest voor het aanvragen van vergunningen steeds dubbel werk verricht worden. De politiezone Achel heeft gezorgd dat alle grensoverschrijdende wapenvergunningen samengebracht zijn. ,,We zijn één Europa. Dit zou toch gemakkelijker en niet per land geregeld hoeven worden."

Volledig scherm
Monniken van de Achelse Kluis bij de beruchte dodelijke grensversperring. © -

Gedurende twee dagen spelen Belgische, Nederlandse en Duitse militairen gezamenlijk het spel. Duitse grensbewaking controleert op het Passierschein. Neutraal Nederland rekent smokkelaars, vluchtelingen en deserteurs in. Een Belgisch legertje verdedigt het laatste stukje Limburg. Bij dit alles speelt de Dodendraad een bijzondere rol. Het was een Duitse versperring van drie rijen draad tussen het bezette België en het neutrale Nederland. Over 357 kilometer, van Knokke tot Vaals. De middelste stond onder elektrische (hoog)spanning. D'n Draad doorsneed het gebied van de Achelse Kluis en daar nu opgebouwd nabij de Engelse Tuin. ,,Waar de paters van de Achelse Kluis vroeger brevierden, spelen we nu het spel van De Groote Oorlog. En in 2018 sluiten we de herdenking af met een grote lichtshow, dan alles rondom de Abdijkerk", zegt Sjef Plas over het Re-enactment-weekend. Alle activiteiten in en om de Achelse Kluis zijn op 9 en 10 september gratis toegankelijk.