Volledig scherm
Hartje Dommelen. © FotoMeulenhof

Oud Dommelen is te zien als een monumentaal lint

DOMMELEN - De bierbrouwerij, een fabrikantenvilla, het kantoor, ontvangstruimte annex bedrijfskantine. Vier totaal verschillende gebouwen rondom het Brouwerijplein in Dommelen en gezamenlijk een belangwekkend stukje industrieel erfgoed. 

Het gemeentebestuur van Valkenswaard wil dit stukje Dommelen voor het nageslacht bewaren. Alle gebouwen zijn afzonderlijk bestempeld tot gemeentelijk monument.

Rapport
Wethouder Hetty Tindemans kreeg donderdag een rapport aangeboden waarin het belang van dit stukje Oud Dommelen werd onderstreept. ,,Een helder verhaal over de betekenis van de Dommelsche Bierbrouwerij. Als gebouw én als bedrijf met al zijn maatschappelijke aspecten. Een prima onderbouwing voor de status rijksmonument", vond de wethouder. Henk Hovens, schrijver van het boek Dommelsch Bier. 'n Eeuwenoude traditie heeft al eens eerder geopperd de bierbrouwerij voor te dragen als rijksmonument. ,,Moeilijk, maar niet onmogelijk. Heel speciaal met die ketels. Beeldbepalend. De ziel van de brouwerij. De ziel van Dommelen", lichtte Hovens toe.

Nadrukkelijk
In het rapport, van de Erfgoedvereniging Heemschut, is de bierbrouwerij ook bezien in relatie tot en het belang voor het dorp Dommelen. Er is verder gezocht naar de verbanden met andere plaatselijke monumentale gebouwen zoals de nabijgelegen boerderij annex dorpscafé De Oranjeboom, de Dommelse watermolen met molenaarswoning, de kerk inclusief de pastorie. Bij al deze gebouwen hebben de vroegere brouwers uit het Snieders-geslacht een rol gespeeld.

Vandaar ook dat er zeer nadrukkelijk op gewezen wordt dat Oud Dommelen in feite bestaat uit twee historische ijkpunten die over een afstand van ongeveer kilometer door een lint (de Bergstraat) met elkaar verbonden zijn. Henk Hovens vindt dat er bij alle nieuwe ontwikkelingen steeds aandacht moet zijn voor dat lint.

Valkenswaard e.o.