Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Ouderen in Valkenswaard leren zich weren tegen de babbeltruc

VALKENSWAARD – Steeds vaker proberen criminelen bij mensen thuis binnen te dringen door middel van een smoesje: De babbeltruc. Wijkagenten in Valkenswaard geven voorlichting.

Voorbeeld. Twee jonge meisjes bellen aan: De moeder van een van de meisjes heeft een ongeluk gehad en is in het ziekenhuis beland. Het meisje is ten einde raad en wil haar oma laten weten wat er gebeurd is en dat ze zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet komen. Helaas is haar oma niet thuis. De jongedames vragen of ze misschien binnen mogen komen om een briefje voor de oma van het meisje te schrijven. Wat zou u doen?

Velen laten de meiden meteen binnen, iedereen wil natuurlijk vriendelijk en behulpzaam zijn. Helaas hebben de dames een ander plan, ze zijn uit op uw geld of bezittingen. Eenmaal binnen vraagt een van de meisjes om een glaasje water en loopt met u mee naar de keuken. Meisje nummer twee rooft dan uw handtas leeg of graait sieraden of andere kostbaarheden uit uw huis. 

Babbeltruc

Dit is een voorbeeld van een babbeltruc. Criminelen proberen zo met een smoes een huis binnen te dringen. Vooral senioren zijn het doelwit. Het gebeurt steeds vaker en de vingervlugge dieven worden steeds vernuftiger en gehaaider. Het is dus erg belangrijk om te weten hoe er met dit soort criminaliteit moet worden omgegaan. 

Wijkagent Eric van Meerwijk gaf er daarom donderdag een infoavond over in buurthuis d’n Turfberg in Valkenswaard. De moraal van zijn verhaal: ,,Houd uw ogen open, ben niet te goed van vertrouwen en verspreid het verhaal!’’

Na het zien van het voorlichtingsfilmpje over de twee rovende meisjes was de verontwaardiging bij de aanwezigen groot. Tientallen ouderen hadden zich inmiddels verzameld in d’n Turfberg. ,,Wat doortrapt. Wat een rotstreek, zo geraffineerd’’, klonk het in het buurthuis. 

Afwimpelen

Of de aanwezigen zich hierdoor echt onveiliger voelen of bang zijn? Nee. Wel geven velen aan moeite te hebben met hoe ze ongenodigde gasten aan hun deur moeten afwimpelen. ,,Je wil toch vriendelijk blijven.’’ Volgens Van Meerwijk is het belangrijk om vooral duidelijk aan te geven wanneer je ergens niet van gediend bent.

Dieven gebruiken vaak ook de smoes dat ze de cv-ketel komen controleren. Of ze vermommen zich als medewerkers van thuiszorgorganisaties of zelfs als de politie. Denk: Geen van deze mensen komt onaangekondigd aan de deur. Doen ze dit wel, laat ze dan niet zomaar binnen.’’

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement