Volledig scherm
Preproloog in Valkenswaard. © Rene Manders/fotomeulenhof

Preproloog op Eurocircuit in Valkenswaard ontstijgt Dakar rally

VALKENSWAARD - De RTL GP Preproloog op het Eurocircuit in Valkenswaard draait inmiddels niet alleen meer om de deelnemers aan de Dakar woestijnrace. De liefhebbers van rallyrijden komen op allerlei manieren aan hun trekken.

De veertiende editie van de RTL GP Preproloog trok zondagmiddag weer vele duizenden bezoekers. De organisatie kwam zondagavond tot een eerste voorzichtige schatting van 17.000 verkochte toegangskaarten. Dat is iets minder dan in voorgaande jaren maar het stemde wel degelijk tot tevredenheid. Vermoedelijk speelde de regen een rol, maar een beetje water houdt de echte liefhebber niet tegen. Sterker nog: regen zorgt voor modder en daarmee nog meer spectaculaire acties op het circuit.

Woestijnrally

"Maar waar is de finish dan?", vraagt ze. De 11-jarige Melvin Reinders uit Eindhoven zucht eens en legt het zijn moeder nog één keer uit. "De Africa Eco Race eindigt in Dakar. En de Dakar rally gaat door Peru, Bolivia en Argentinië. En ze worden allebei in januari gereden." Ze knikt maar de denkrimpel boven haar wenkbrauwen verraadt dat het toch nog niet helemaal duidelijk is. Verwarrend is het natuurlijk wel. Nadat de grootste woestijnrally ter wereld tien jaar geleden vanwege veiligheidsredenen verhuisde naar Zuid-Amerika, werd er in Afrika een nieuwe rally georganiseerd om het ontstane gat te compenseren. Deze zogenoemde Africa Eco Race groeide gestaag en is inmiddels een geduchte concurrent van de oorspronkelijke Dakar-rally. 

Deelnemers van de twee races presenteerden zich  op het Valkenswaardse Eurocircuit en lieten zien wat ze in hun mars hebben. En hoewel de Preproloog geen wedstrijd is, de machines moeten immers wel heel blijven tot begin januari, gaven de coureurs stevig gas. Ze gaven de fans waar ze voor kwamen: ronkende motoren, opspattende modder en slippende banden.

Quote

Ik vind het nog altijd machtig om te zien.

Hans Reinders

De Preproloog is inmiddels ook heel wat meer dan vrachtwagentje kijken. Op en rondom het circuit vonden tal van activiteiten plaats. Je kon op de foto bij de Formule1-wagen van Mercedes, meerijden met een van de bakbeesten van Team De Rooy, handtekeningen scoren van Tim en Tom Coronel of een taxiritje achterop bij een enduro motor. "Het wordt ieder jaar toch weer uitgebreider en vooral voor de kinderen is er steeds meer te doen. Ik vind vooral de quads mooi om te zien. Ja, Melvin lijkt wat dat betreft wel op zijn vader", vertelt Hans Reinders. Het is al voor de zevende keer op rij dat hij het evenement in Valkenswaard bezoekt. "Dichterbij kom je nooit en ik vind het nog altijd machtig om te zien."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement