Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Raad Valkenswaard: Stop transport gevaarlijke stoffen door het centrum van Valkenswaard

VALKENSWAARD - Het moet afgelopen zijn met het vervoer van gevaarlijke stoffen door het centrum van Valkenswaard, vindt de politiek.

De gemeenteraad van Valkenswaard drong er donderdag unaniem bij het college van B en W op aan om transporteurs die de regels overtreden aan te pakken.

Een aantal vervoerders van gevaarlijke stoffen trekt zich niets aan van het verbod dat in het centrum (Europalaan, Eindhovenseweg, Leenderweg) van kracht is. Initiatiefnemers van de Actiegroep Leefbaar Valkenswaard vrezen dat het een keer echt mis kan gaan en hebben de strijd aangebonden tegen overtreders. Ze hebben foto's gemaakt van vrachtwagens en die op Facebook wereldkundig gemaakt. Ook zijn bedrijven aangeschreven.

Hoewel chauffeurs gepikeerd of zelfs vijandig reageerden, ontving de actiegroep goede respons van de betreffende bedrijven, geeft woordvoerder Hans Deuze van de actiegroep aan. Hij vindt dat de gemeente te weinig initiatief neemt om de vervoerders aan te pakken.

Wethouder Kees Marchal (CDA, verkeer) zegt dat hij het van belang acht om samen met de actiegroep op te trekken. ,,Het is volstrekt onacceptabel dat vrachtwagens met gevaarlijke stoffen door het centrum rijden", lichtte hij zijn standpunt na de raadsvergadering nog even toe. ,,De meeste hebben hier helemaal niets te zoeken." Alleen voor enkele wagens die bij zwembad De Wedert of de Dommelsch brouwerij moeten zijn, geldt volgens hem een uitzondering.

Handhaving

De wethouder gaf ook aan dat met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de mogelijkheid wordt onderzocht om beter op de route te handhaven.

Tank- en vrachtwagens met gevaarlijke stoffen moeten een aparte route volgen vanaf de A2, over de N396, De Vest, Zuidelijke Randweg naar de N69. Bedrijven riskeren een boete van 1600 euro als ze de regels overtreden. De bebording negeren kan een individuele chauffeur op een bon van 600 euro komen te staan. Vorig jaar november vond voor het laatst een grootschalige handhavingsactie plaats in Valkenswaard. Bij de gemeenteraad bestaat de wens om iets dergelijks binnenkort nog eens te herhalen. Burgemeester Anton Ederveen temperde de verwachting iets. Hij waarschuwde de raad dat het wel kiezen wordt tussen prioriteiten op het gebied van handhaving. Daarnaast wees hij er op dat de actiedag van vorig jaar, met inzet van de nationale politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport uitzonderlijk was en het lokale niveau oversteeg. ,,Daar is achter de schermen veel aan gewerkt."