Volledig scherm

Raad van State: Afsluiting met verkeerssluis Molenstraat Valkenswaard mag

DEN HAAG / VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard mag de Molenstraat afsluiten met een verkeerssluis om sluipverkeer tegen te houden dat vanaf de Luikerweg afslaat naar de Malpie. Dit blijkt woensdag uit een uitspraak van de Raad van State over het verkeersbesluit van de gemeente.

Frans van der Heijden, inwoner van Dommelen, probeerde de aanleg van de verkeerssluis in de Molenstraat tegen te houden. Hij stapte twee maanden geleden hiervoor naar de Raad van State. Van der Heijden en zijn broer hebben in de Malpie natuurgrond waar nu en dan onderhoud nodig is. Door de verkeersmaatregel kunnen ze niet meer met hun auto de Venbergseweg oversteken en moeten ze zevenhonderd meter omrijden, zegt hij. Ook hulpdiensten met kleinere auto’s zouden het natuurgebied niet meer op tijd kunnen bereiken.

De Raad van State vindt dat de gemeente ‘voldoende inzichtelijk’’ heeft gemaakt dat de verkeerssluis in het belang is van de verkeersveiligheid op de Luikerweg en rond de Venbergse Molen waar veel langzaam verkeer is. Hulpdiensten kunnen langs twee andere aanrijroutes naar het natuurgebied.

Momenteel staat er een verbodsbord om vanaf de Luikerweg af te slaan maar daar trekken veel automobilisten zich niets van aan, aldus de gemeente. De verkeerssluis bestaat uit een verhoogde drempel. Vrachtwagens en grotere voertuigen kunnen er overheen. Van der Heijden heeft een mini-loader die over de drempel kan. Een medewerker van de gemeente is in Dommelen geweest om de hoogte van het ding op te meten. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement