Volledig scherm
Drie generaties Jonk in De Bunker in Valkenswaard © FotoMeulenhof

Rijksmonument De Bunker in Valkenswaard zoekt verbinding

VALKENSWAARD - Wil herenboerderij De Bunker ook voor toekomstige generaties behouden blijven, dan is steun vanuit de Valkenswaardse gemeenschap nodig. Met die boodschap gaat Olga Jonk binnenkort de boer op richting lokale ondernemers. Ze hoopt dat die de waarde zullen inzien van het monumentale complex uit WOII en mee willen helpen om dit bijzondere stukje Valkenswaard in stand te houden.   

De familie Jonk is sinds 2004  onlosmakelijk verbonden met Rijksmonument De Bunker. Hans en Els beheren het complex aan de Nieuwe Waalreseweg via de Stichting Werkgemeenschap Ideecentrum en hebben het de afgelopen jaren zo goed als dat kon opgeknapt. Hun kleinzoon Thijs Verberne opende er vrij recent twee escaperooms, waaronder de veelbesproken Anne Frank Escaperoom. En begin vorig jaar is ook dochter Olga Jonk zich met het project gaan bezighouden. 

Mede dankzij haar inbreng is het langlopende conflict met de gemeente, over wat wel en niet op het terrein mocht, vlotgetrokken. Het plan nu: de stichting koopt de herenboerderij en krijgt als tegenprestatie meer ruimte om te ondernemen. Bijvoorbeeld in de vorm van horeca. En daarmee is ook de tijd aangebroken om verder vooruit te kijken, vindt Olga Jonk. 

Subsidies

Het liefst wil de familie het hele terrein in de oude luister herstellen. Maar daar is geld voor nodig. De subsidies die er voor beschikbaar zijn, bieden onvoldoende soelaas. Vandaar het appel aan het bedrijfsleven. In ruil voor (financiële) steun, zouden ondernemers bijvoorbeeld voor workshops of trainingen gebruik kunnen maken van het complex. 

Het militair erfgoed verdient sowieso een prominentere plek in de gemeenschap, vindt Olga. ,,Dit is een relikwie voor Valkenswaard en dat moet bewaard blijven." Daarom wil ze meer verbinding zoeken met de buitenwereld. ,,Ik heb het gevoel dat we nog steeds een beetje moeten integreren. Wij komen niet uit Valkenswaard en ik heb het idee dat veel mensen niet echt weten wat hier allemaal gebeurt. Dat komt ook door onszelf. We doen van alles, maar missen nog een beetje identiteit. We hebben een bed & breakfast, escaperooms, we doen aan coaching, het is nog geen eenheid." 

Verleden

Ook speelt het verleden van de locatie nog een rol, vermoedt ze. De als herenboerderij gecamoufleerde Bunker deed in de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers dienst als aftapcentrale om berichten van de geallieerden te onderscheppen. ,,Dit is altijd een plek geweest waar spannende verhalen over zijn verteld. De Duitsers zeiden: 'Je mag hier niet komen. Als je hier wel komt, dan gaan we je fusilleren.' Dat is er zo in geramd toen. Het is nog steeds een mysterieuze plek voor veel mensen."

,,Wij willen het juist heel toegankelijk maken voor iedereen. Dit sfeervolle complex is voor de zakelijke markt en voor toeristen heel geschikt. En met toeristen bedoel ik ook de mensen uit Valkenswaard, ook voor hun moet dit een fijne plek zijn om naartoe te komen." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement