Volledig scherm
© SXC

Schouderklopje voor duurzaam varkensvlees uit Valkenswaard

VALKENSWAARD - Hans Verhoeven en Mark van den Eijnden, de Valkenswaardse initiatiefnemers van de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) ontvingen vrijdagmiddag de provinciale Agrofoodpluim.

Ze kregen het schouderklopje omdat de KDV er alles aan doet om duurzaamheid in de varkenshouderij te vergroten, zo oordeelt de jury. "Dit soort ondernemers zorgt ervoor dat veehouderij blijvend toekomst heeft in Brabant", aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings die de prijs overhandigde.

Duurzaam
Van den Eijnden en Verhoeven startten in 1997 in Valkenswaard met de KDV, een samenwerkingsverband tussen varkensboeren, een slachterij, grossiers, slagers, vleeswarenproducenten, cateraars en retailers. Hun gezamenlijke doel: duurzaam varkensvlees produceren met oog voor milieu en dierenwelzijn. Van den Eijnden waardeert de pluim. "Het geeft aan dat er nog steeds Brabantse bestuurders zijn die hun nek willen uitsteken voor varkensboeren die het anders aanpakken. Wij laten zien dat je tegenwoordig ook zonder schaalvergroting als varkensboer een goede boterham kunt verdienen."

Innovatie
Deelnemers aan de KDV zoeken in hun dagelijkse werkpraktijk ook voortdurend naar verbeteringen. Innovatieve ideeën worden op haalbaarheid getest op de demo-boerderij De Hoeve in Valkenswaard en bij andere varkenshouders in de keten. Zo wordt er momenteel een monovergister geïnstalleerd op de demo-boerderij. Hierin komen mest en urine samen en daarin zitten bacteriën die de koolstof omzetten naar biogas, vergelijkbaar met aardgas. Dit kan ingezet worden om het eigen bedrijf te voorzien van elektriciteit en warmte.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement