Volledig scherm
Het eerste geadopteerde graf © Geert van den Eijnden

Scouting Sint Maarten Valkenswaard adopteert eerste oorlogsgraf

VALKENSWAARD - Aan de Valkenswaardse scoutinggroep Sint Maarten viel zaterdagochtend de eer te beurt om als eerste een oorlogsgraf te adopteren. Op de Britse Begraafplaats aan de Luikerweg in Valkenswaard kregen de scouts het daarbij behorende Adoptie Certificaat overhandigd van de plaatselijke Stichting Erfgoed 40-45. Loek Overes, voorzitter Scouting Sint Maarten: ,,We zullen vol trots het vrijheidsgevoel tot in lengte van jaren via onze jongeren blijven uitdragen.”

De voorzitter van Stichting Erfgoed 40-45, Raimondo Bogaars, onderstreepte het belang van het adoptie initiatief (het ‘Valkenswaard War Cemetery Adoption Program’). Er zijn in Valkenswaard weliswaar jaarlijks twee vaste herdenkingsmomenten op de begraafplaats (op 4 mei Dodenherdenking en 17 september Bevrijding Valkenswaard). Maar de rest van het jaar is het Britse Ereveld veelal verlaten en kaal. ,,Wij willen er het hele jaar door graag wat meer aanloop en ook meer kleur en fleur. De ultieme dankbaarheid jegens onze bevrijders. Bovendien groeit de belangstelling voor herdenking. Bij de bevolking hier, maar vooral ook bij Britse familieleden van de gesneuvelden.”

De scoutinggroep Sint Maarten gaat zorg dragen voor het graf van Staff Sergeant Major.

William John Parkes van 2nd Battalion Irish Guards. Hij kwam op 17 september 1944 op de Luikerweg in Valkenswaard door oorlogsgeweld om het leven. Een foto van Parkes, dood hangend over zijn tank, is wereldwijd bekend geworden en in tal van boeken gepubliceerd. ,,Wij zullen de gedachte aan William John Parkes levend houden. Op onze feestdag, 11 november Sint Maarten, krijgt hij een bloemenhulde. En ook tussendoor zullen we hem en zijn makkers niet vergeten.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement