Volledig scherm
Het ontwerp van Sina Karimian is één van de zes ontwerpen voor een muziekkiosk op de Markt in Valkenswaard, waarmee de stichting Burger Initiatief Muziek Kiosk Valkenswaard de inwoners gaat benaderen. © Frank Maas

'Smartkiosk op Markt Valkenswaard'

VALKENSWAARD - Een icoon, een blikvanger en een ontmoetingspunt. Dat moet een nieuwe Smartkiosk op de Markt van Valkenswaard gaan worden. Een groep enthousiaste Valkenswaardenaren is er druk mee bezig.

De Valkenswaardse Markt moet verfraaid worden, althans dat vindt Matthieu Groenewoud. Met zes andere enthousiastelingen wil hij dit bereiken door het bouwen van een Smartkiosk, een eigentijdse muziekkiosk. Deze week hielden de zeven een infoavond in de Kunstkeuken in Valkenswaard.

Aanwezigen op de avond waren gemeenteraadsleden, dienstverleners, wethouders, horecaondernemers en mensen uit het zakenleven. Een afspiegeling van Valkenswaard dus. Doel van de avond was het informeren over het initiatief, het wekken van interesse en het vragen voor een financieel steuntje in de rug.

Rijke geschiedenis

Muziekkiosken kennen een rijke geschiedenis. Ieder dorp had er wel een. Op dit, vaak ronde, bouwwerk met een open podium en een dak, traden harmonieën, orkesten of andere muzikanten op. In Valkenswaard stond er eentje tot 1955. Nu moet er een nieuwe komen. Maar wel een 'smart' variant dan. Met eventueel wifi, een infopaneel met beeldschermen en slimme verlichting.

Het bouwwerk moet in ieder geval een echt Valkenswaards icoon worden, een ontmoetings- en herkenningspunt. Een verfraaiing van de Markt. Volgens Groenewoud gaat dit nieuwe icoon nog extra tot zijn recht komen in het vernieuwde Centrumplan. Daar komt bij dat de kiosk eerst en vooral een podium moet worden voor het dorp. Geen grote namen, maar Valkenswaardse artiesten dus. Van muzikanten tot dansgroepen en theatergezelschappen.

Bouwkundestudenten

Daarnaast hoeft de kiosk niet per se een plek te zijn om te verblijven, maar ook juist om te zien, om naar te kijken. "De smoel van het marktplein", noemt Groenewoud dat. Voor de ontwerpen van de muziekkiosk 2.0 heeft het burgerinitiatief de handen ineengeslagen met bouwkundestudenten van de Technische Universiteit in Eindhoven. De studenten maakten vier ontwerpen, een vijfde ontwerp werd gemaakt door kunstenaar Frank Maas. Het zesde ontwerp is een voorbeeld van een traditionele kiosk uit het Vondelpark in Amsterdam.

De ontwerpen werden met een groot applaus ontvangen. Op welk ontwerp de keuze gaat vallen, is aan Valkenswaard zelf. Op de Facebookpagina en de website van de stichting staat een enquêteformulier waar iedereen, met interesse en hart voor de zaak, hun mening kan geven. Futuristisch, modern, abstract of toch juist klassiek?

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement