Volledig scherm
Eurocircuit in Valkenswaard. © Archieffoto Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Spoedzitting bij Raad van State over twijfels openingstijden Eurocircuit in Valkenswaard

DEN HAAG/VALKENSWAARD Volgens omwonendenwoordvoerder Jos Braken overtreden de gebruikers van het Eurocircuit, waaronder motorcrossvereniging MSV, alle vergunningsregels die de gemeente Valkenswaard heeft gesteld. 

Bovendien zou het gebruik van het circuit sinds 1986 flink zijn toegenomen, terwijl dat in strijd zou zijn met het bestemmingsplan.

Er zijn twee circuits, een voor de auto’s en een crossbaan voor de motoren. Beide mogen van de gemeente niet meer dan acht uur per week open zijn. Volgens buurman Braken wordt er veel meer dan die acht uur gereden. ,,Ze zijn van tien tot vijf uur open en mogen dan alleen van tien tot elf rijden. Nou ze rijden de hele dag met motoren”, zei Braken gisteren tijdens een spoedprocedure in Den Haag. MSV-man A. van Ham ontkende dat met klem. Volgens hem houden de motorcrossers zich wel degelijk aan de acht uur per week.

Teller

Rechter en staatsraad C. Borman stelde vast dat de partijen het niet eens zijn wat er onder acht uur per week openstelling wordt verstaan. De gemeente Valkenswaard en de gebruikers van de cross- en rallybanen gaan uit van het gebruik. Zodra er een motor wordt gestart gaat de teller lopen. De omwonenden vinden dat het open- en dichtgaan van de poort bepalend is.

Hoewel de gemeente het Eurocircuit al eerder een waarschuwingsbrief heeft gestuurd dat het zich beter aan de openings- en sluitingstijden moet houden, bleek de gemeente daarna niets meer te hebben ondernomen. Staatsraad Borman vond dat vreemd. De gemeentewoordvoerders gaven aan dat handhaven van openingstijden moeilijk is. ,,We kunnen toch niet 7 dagen lang 24 uur per dag een toezichthouder bij het circuit neerzetten”, aldus de gemeentewoordvoerster.

Geluidsregistratie

Wel kondigde een gemeentewoordvoerster aan dat Valkenswaard een digitaal geluidsregistratiesysteem op het circuit wil ophangen. Dat moet nauwkeurig aangeven hoe lang er met auto’s en motoren wordt geracet en getraind. De raadsman van de omwonenden zei dat er veel meer lawaai van het circuit komt dan alleen motorgeluid. ,,En hoe zit het dan met de muziek- en geluidsinstallatie. Dat valt allemaal niet te controleren. Het open en dicht doen van de poort wel.”

Verder was er discussie over het maximaal aantal toegestane evenementen. Zijn dat er nu drie of vijf per jaar?

De Raad van State beslist binnen een week over deze spoedprocedure. Later volgt nog een uitgebreide zaak over het Eurocircuit. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement