Volledig scherm
De provincievlag van Noord-Brabant.

Straatnamen Valkenswaard niet in dialect, maar gewoon in ABN

VALKENSWAARD - Peterspèèjke, of andere straatnamen in Brabants dialect? Doe maar niet, vindt de gemeenteraad van Valkenswaard. Ze wil gewoon Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) op de straatnaambordjes.

De onlangs bedachte naam Peterspèèjke, krijgt geen goedkeuring van de Valkenswaardse gemeenteraad. Want hoe voer je zo'n naam in de TomTom in met die rare tekens? En: is zo'n straatnaam niet te moeilijk voor bezoekers van buiten de regio?

In plaats van Peterspèèjke ziet de raad het steegje naast schoenenzaak Bovendeert aan de Eindhovenseweg op de wegenkaarten liever terug als Peterspad of Peterspaadje. En datzelfde standpunt neemt de raad ook voor de toekomst in: straatnamen in Valkenswaard moeten voldoen aan het ABN.

De straatnamencommissie van de gemeente koos de naam Peterspèèjke voor het smalle pad tussen de Handwerkstraat en de Eindhovenseweg, waarlangs momenteel appartementen worden gebouwd. De naam is een historische verwijzing naar de meubelzaak van Peters die voorheen daar was gevestigd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement