Volledig scherm
© ANP

SV Valkenswaard legt nu ook kunstgrasverbod op voor senioren

VALKENSWAARD - SV Valkenswaard laat vanaf vrijdag ook de seniorenteams niet meer op kunstgras trainen en spelen. Het hoofdbestuur van de voetbalclub heeft daar donderdagavond in een extra vergadering toe besloten.

De club vindt dat er nog teveel onzekerheden zijn omtrent de mogelijke gezondheidsrisico's van de rubber korrels. Onderzoek naar de 'rubber infill' op de kunstgrasvelden van SV Valkenswaard, VV De Valk en RKVV Dommelen deed de voorzitters van de drie Valkenswaardse clubs eerder deze week besluiten om de jeugdteams voorlopig uit voorzorg van het kunstgras te weren.

Kwetsbaar
Het rubbergranulaat op de Valkenswaardse kunstgrasvelden zou 'geen acuut gezondheidsgevaar' opleveren, wijst het onderzoek uit. Wel bevatten de korrels zogenaamde PAK's, die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Blootstelling aan deze stoffen moet zoveel mogelijk worden vermeden, schrijven de onderzoekers voor. Met name kinderen zijn extra kwetsbaar voor chemische stoffen, door hun speelgedrag komen ze mogelijk vaker in direct contact met het granulaat. Daarom kozen de clubs ervoor een voorlopig kunstgrasverbod op te leggen voor de jeugdteams, totdat het landelijke onderzoek van het RIVM duidelijkheid geeft over de gezondheidsrisico's.

Kankerverwekkend
Belangrijkste argument om nu toch tot een algeheel kunstgrasverbod over te gaan bij SV Valkenswaard is de constatering in het onderzoek dat 'de gehaltes van chemicaliën met kankerverwekkende stoffen op het kunstgrasveld de toegestane EU-norm in hoge mate overschrijden'. Wat daar de consequenties van zijn, is niet bekend. Vanwege die onduidelijkheid, kiest SV Valkenswaard voor alle leden nu liever het zekere voor het onzekere.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement