Taxitoer in Valkenswaard voor werkzoekenden met een beperking
VALKENSWAARD - Werkzoekenden met een arbeidsbeperking zichtbaar maken, dát is het doel van 'Onbeperkt aan de Slag'. Door middel van een Taxitoer door Zuid-Nederland hopen de organisatoren ook deze regio's bekend te maken met dit concept. Woensdag bezocht de toer Valkenswaard.
,,In het noorden is dit concept al veel meer een begrip dan hier", vertelt Tom Loomans van Reëlle Communicatie. Samen met het landelijke digitale platform Onbeperkt aan de Slag organiseren zij deze week de Taxitoer. ,,In de grotere steden, zoals Amsterdam en Utrecht, zijn vaak 'Meet & Greets' voor werkzoekenden en werkgevers. Voor mensen uit deze regio's is de afstand, doordat ze niet altijd even mobiel zijn, echter al een drempel. Door middel van de toer proberen we het ook voor deze groep toegankelijker te maken", legt Loomans uit.
Ook Saskia Rosmalen van Onbeperkt aan de Slag benadrukt het belang van deze actie. ,,In de praktijk zien we nu vaak dat werkgevers aangeven op zoek te zijn naar werkzoekenden met een arbeidsbeperking, dat ze vervolgens lukraak iemand aangeboden krijgen en dat er totaal geen klik is. Keuze uit één persoon is natuurlijk eigenlijk geen keuze. Werkgevers moeten, net zoals bij iedere sollicitatie, kunnen kiezen voor de best passende kandidaat."
Baan
Een van de werkzoekenden die op de Taxitoer is afgekomen, is Ellen de Rooij, 54 jaar oud en op zoek naar een passende betaalde baan. ,,Ik ben momenteel vrijwilliger bij de bibliotheek in Valkenswaard en bij Cordaad. Ik vind het belangrijk om ertoe te doen", vertelt ze. Door een spierziekte zit ze in een rolstoel en daarnaast heeft ze door een hersenbloeding problemen met haar geheugen. ,,Ik heb voorheen altijd als docent in het middelbaar onderwijs gewerkt en ben opgeleid als coach."
Ik heb voorheen altijd als docent in het middelbaar onderwijs gewerkt en ben opgeleid als coach. Ik wil gewoon een kans krijgen."
Ellen de Rooij
De Rooij merkt dat haar rolstoel voor veel werkgevers direct een struikelblok is. ,,Ik wil gewoon een kans krijgen. Natuurlijk hoop ik stiekem dat ik weer iets als coach kan gaan doen. Het focussen gaat namelijk goed, als ik een doel heb, dan ga ik net zolang door tot ik dit bereikt heb. Alhoewel dat natuurlijk soms ook een valkuil kan zijn'', vertelt ze lachend.
Ook Mathijs de Lau is bij de Taxitoer aanwezig. Hij is 41 jaar en is dankzij een werkervaringsplek werkzaam bij Reëlle. ,,Ik ben er begonnen als webbeheerder. Op een gegeven moment ben ik ook foto's gaan maken, waaronder voor de krachtenbundel."
In 2011 kreeg hij de diagnose PDD-NOS. ,,Ik wist wel dat er iets was, maar nooit precies wat."
De Lau is sindsdien al jaren actief als vrijwilliger. ,,Mijn droom is natuurlijk dat ik uiteindelijk een betaalde baan heb. Een baan in het grafisch werk lijkt me wel wat."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer