Volledig scherm
Theo Baak en neuroloog Bart van Ginneken. foto ton van de meulenhof/fotomeulenhof

Theo uit Valkenswaard herstelt razendsnel van herseninfarct dankzij nieuwe behandeling én zijn vrouw

VELDHOVEN/VALKENSWAARD - Het is vrijdag 5 augustus. De 68-jarige Theo Baak uit Valkenswaard komt terug van een bezoek aan de tandarts. Zijn vrouw Marian (64) ziet hem aan zijn werktafel in de weer met paperassen. Maar er klopt iets niet: zijn gezicht staat scheef.

"Ik dacht nog: dat komt van de behandeling bij de tandarts", zegt Marian. Als ze dan ook ziet dat Theo alleen met zijn linkerhand beweegt en zijn rechterarm slap hangt, gaan bij haar alle alarmbellen af. "Ik vraag: Theo, gaat het wel goed met je? Ik tik hem aan, krijg alleen een onverstaanbare reactie."

Theo merkt zelf ook dat er iets misgaat, maar er komt een vreemd soort berusting over hem heen. "Ik had iets van: laat me maar. Ik hoorde Marian roepen: wakker blijven!" Marian belt 112, de ambulance is er binnen enkele minuten. Theo weet nog dat hij in de wagen wordt getild. Hij telt de vier rotondes af die liggen tussen zijn huis in Valkenswaard en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Want hij wil bij kennis blijven.

IAT
Bij de Spoedeisende Hulp staat vasculair neuroloog Bart van Ginneken met zijn team al klaar. Het blijkt een infarct: een prop bloedplaatjes verstopt de slagader die het taalcentrum in zijn linker hersenhelft van bloed, dus zuurstof, voorziet. Theo heeft veel geluk: het team waar Van Ginneken onderdeel van is, heeft net een nieuwe behandeling in hun medisch repertoire: de Intra Artiële Trombectomie (IAT). Een dunne katheter wordt via de liesslagader, langs de aorta naar de verstopte slagader in de hersenen gebracht. Met bovenop een metalen hulsje, een stentretriever. In de hersenslagader grijpt de stent de prop. Na drie minuten trekt de radioloog de draad terug, met prop en al.

Nog maar vijf patiënten gingen Theo met een IAT voor. De teller staat intussen op elf. Maar geen patiënt herstelde zo goed en snel als de Valkenswaardenaar. Nadat hij bijkwam van het roesje kon hij alweer praten. "Ik zei: 'Dokter, dankjewel'. Iedereen stond versteld."

Lees het uitgebreide artikel in het ED van zaterdag of in de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement