Volledig scherm
Deelnemers Diekirch Valkenswaard © Bert Jansen

Toertocht Diekirch-Valkenswaard: warm en lang, maar volgend jaar weer

VALKENSWAARD - Voor de 39e keer rijden meer dan 700 sportievelingen dit jaar de tocht van Luxemburg via Duitsland en Belgisch Limburg naar Valkenswaard. Een rit van 253 kilometer door Ardennen, Eifel en laagland. Familie en vrienden ontvangen hen op de markt in Valkenswaard.

“Onze zoon Paul rijdt voor de eerste keer mee”, vertelt Joke Hoeben trots met een grote bos gladiolen in haar hand. “Toon, onze neef, is al binnen, maar die is ook tien jaar jonger”, lacht ze. Haar man Peter leunt ontspannen naast haar. Peettante Tonnie staat iets verderop, samen met Sanne Roos die ook een keer mee heeft gefietst maar het nu voor gezien houdt.

Het parcours is dit jaar iets verlegd. De Belgische provincie Luik geeft mondjesmaat vergunningen af. De bewoners zijn de regelmatige afsluitingen beu. Theo Panjoel uit Reusel rijdt nu voor de 19e keer mee. “Een mooie route, meer geleidelijke stijgingen en langere afdalingen”. Hij werkt bij de politie en veel collega’s uit Brabant rijden mee. Zo is er een groep van 18 agenten die vandaag rijdt om hun overleden collega, Koos Antonis uit Reusel, een fervent fietser, te herdenken.

Heerlijk

Dit jaar rijden 35 dames mee, waaronder Nienke Plantinga en Martina Hoogendoren uit Utrecht. “Heerlijk om zo te fietsen. Ik trek me op aan die mannen”, vertelt Nienke. “Of we halen ze in”, lacht Martina. Enthousiast over de mooie rit die ze bij andere dames van het vrouwenwielrennen aanbevelen.

Jochem Bax (15) en Thijs van Stipdonk (16) scheppen voor elke deelnemer een bakje eten vol. Honderd kilo spaghetti en 30 liter saus gaan er doorheen vandaag. En naarmate het later wordt, vloeit het bier rijkelijk, ook bij vermoeide deelnemers. Op naar de 40e editie.

Volledig scherm