Volledig scherm
Het Eurocircuit in Valkenswaard. © Ronald Otter

Ton extra voor aanpak crossterrein Eurocircuit

VALKENSWAARD - Valkenswaard maakt een ton vrij om op het Eurocircuit risico's af te dekken.

Het geld is onder meer bedoeld voor een brandveiligheidsonderzoek op het terrein. Ook wil de gemeente meer zicht krijgen op de technische staat van de gebouwtjes, waarvan er een aantal in de loop der jaren illegaal is neergezet. De gemeente heeft geen idee of die bouwsels qua elektra of werktuigbouwkundig in orde zijn, maar is als eigenaar van de grond juridisch wel aansprakelijk, mocht er iets misgaan. Volgens wethouder Theo Geldens kan dat tot vervelende verzekeringskwesties leiden.

Geldens verzekert dat mensen zich geen zorgen hoeven maken over de brandveiligheid op het terrein. ,,Maar de brandweer vindt het beter als we ervoor zorgen dat alles structureel goed geregeld is."

Bluswater

Een van de aandachtspunten is het bluswater. ,,We hebben het advies gekregen om een blusvijver aan te leggen, een waterbuffer." Geldens spreekt van een 'theoretisch risico'. ,,Er bestaat een heel kleine kans dat je een keer mistast, mocht er iets aan de hand zijn."

In afwachting van de maatregelen kan gewoon gebruik worden gemaakt van het circuit, benadrukt Geldens. De gemeente heeft de regels rond het crossterrein jaren laten versloffen. Zo dateert het bestemmingsplan, dat volgende maand wordt vernieuwd, nog van 1977. Om nu ook de situatie rond de opstallen en de brandveiligheid op orde te krijgen, trekt de gemeente eenmalig in totaal ruim honderdduizend euro uit voor het Eurocircuit. Daarvan is 35.000 euro bestemd voor onderzoek naar de brandveiligheid en technische staat van de gebouwen. Daarnaast wil de gemeente voor de komende jaren nog eens eenmalig 76.000 euro vrijmaken om de bouwwerken te legaliseren en de opstal goed te regelen.