Volledig scherm
De Tops Arena in Valkenswaard toen er nog gras lag. © Jean Pierre Reijnen

Topruiters springen in Valkenswaard op lava en zand

VALKENSWAARD - De grasmat van de Tops Arena in Valkenswaard is voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar in ijltempo vervangen door een zandbodem. Of nou ja, zand...

Stel je voor: Wimbledon is een jaartje niet op gras, maar op gravel. Ondenkbaar? Toch voelt het dit weekend wel een beetje zo in de Tops Arena in Valkenswaard. Traditioneel rijden 's werelds beste springruiters hier op een frisgroene mat, maar dit jaar is de bodem van beige zand. Eenmalig, als het aan de organisatie ligt. 

Het besluit tot de switch werd pas eind juli genomen, krap twee weken voor het begin van de prestigieuze Global Champions Tour. De regen was in het voortraject de spelbreker. Die zorgde er voor dat het gras in de wedstrijdarena niet de kwaliteit had als andere jaren. En dat is een no-go; want bij Tops moet altijd alles helemaal tiptop zijn. Dus ging het gras er uit en werd een week geleden 1400 kuub zand binnengereden.

Speciale mix

Nou is 'zand' iets te kort door de bocht. Het is een speciale mix, vertelt Ben Agterberg. Hij is dit weekend met zijn bedrijf De Grondslag verantwoordelijk voor de bodem. ,,De toplaag bestaat uit een mengsel van zand uit een groeve uit Limburg dat specifiek hiervoor geschikt is. Dat mengen we in een machine met textielvezels en polypropyleenvezels. De ene is belangrijk voor de demping en de andere voor de zijwaartse kracht." En dat alles is uitgestort op een onderlaag van 600 kuub lava uit Koblenz."  

Het komt nogal nauw, weet Agterberg. De toplaag is 13 centimeter dik, elke vierkante meter moet precies dezelfde mix hebben van vezels, zand en vocht. Wereldwijd zijn slechts een stuk of acht firma's die zulke klussen op dit hoge niveau mogen doen. ,,Normaal ben je al snel drie weken bezig om een bodem als deze in optimale conditie te krijgen", geeft hij aan. Die tijd was er nu niet. ,,Het was best een spannend klusje of het allemaal zou lukken. Het zonnige weer van begin vorige week heeft ons echt geholpen." 

Weersvoorspellingen

Vrijdag zijn de eerste wedstrijden. In het weekend volgt het hoofdprogramma met de beste combinaties en de hoogste geldprijzen. Agterberg staat ook dan nog met zijn team paraat in de piste. Ze houden de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. ,,Ik moet precies weten wat er naar beneden komt." Regent het te veel, dan maakt hij de toplaag losser met een machine. Is het te droog, dan zorgt hij met een ander apparaat weer dat het compacter wordt. 

,,Zand is de veilige keuze voor alle weersomstandigheden", motiveert sportdirecteur Marco Danese van de Global Champions Tour. ,,We willen dat de omstandigheden voor de eerste tot en met de laatste ruiter even goed zijn. Daarom is hier voor gekozen. Zand laat zich beter sturen. En het gaat dit weekend ook nog regenen. We wilden geen risico nemen. Hier komen de beste springruiters ter wereld met hun beste paarden. Het is een vijfsterrenwedstrijd en dan moet alles moet alles vijfsterren zijn."

Wat er na het weekend met het zand gebeurt? Daar is Danese nog niet over uit. Een ding is zeker: weggooien is geen optie. ,,Nee, daar is het veel te kostbaar voor. We verkopen het voor hergebruik in een arena of bij een evenement."  Het blijft in ieder geval niet liggen waar het ligt. Want volgend jaar zet Tops voor zijn topwedstrijd in Valkenswaard weer gewoon in op gras. 

Valkenswaard e.o.