Volledig scherm
Piet Peters voor het veelbesproken steegje in Valkenswaard dat naar zijn oude meubelzaak wordt vernoemd. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Valkenswaard hannest met naam voor steegje: Peterspèèjke of toch maar iets anders?

VALKENSWAARD - Piet Peters heeft er duidelijk schik in. Dat Valkenswaard binnenkort een steegje vernoemt naar zijn oude meubelzaak vindt hij machtig mooi. Dat het gangetje vanwege gedoe over de naam inmiddels het meest besproken strookje Valkenswaard van 2016 is, daar kan hij ook smakelijk om lachen. ,,Wat er ook uitkomt, het paadje is nu al beroemd. Iedereen zal het weten te vinden."

Het is een steegje van niks daar midden tussen de winkels van de Eindhovenseweg en de Handwerkstraat. Nog geen vier meter breed en pak 'm beet 40 meter lang. Maar de nieuwe naam voor het smalle doorsteekje, langs de voormalige meubelzaak van Peters, is al maanden een twistpunt in de Valkenswaardse politiek. 'Peterspèèjke', een idee van de straatnamencommissie, stuit op verzet van de gemeenteraad. Die wil geen dialect en voelt meer voor pad of paadje. En dus buigt de straatnamencommissie zich binnenkort voor de tweede keer over de naam.

Dialect
Jos Swanenberg van Erfgoed Brabant begrijpt de bezwaarmakers wel. ,,Het moet begrijpelijk blijven." Volgens de streektaalspecialist kiezen gemeenten daarom zelden voor dialect met ingewikkelde tekens zoals de accent grave. ,,De schrijfwijze moet niet te veel afwijken van het Nederlands." Een toevoeging als 'hofke' kan goed, vindt hij. ,,Dat is door iedereen toch nog gemakkelijk te lezen." Pèèjke is in zijn ogen een stap te ver.

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement