Volledig scherm
© Thinkstock

Valkenswaard lager opgeleid dan de rest van Nederland

VALKENSWAARD - Het opleidingsniveau in Valkenswaard ligt gemiddeld lager dan in de rest van Nederland. Dat is al langere tijd zo, maar het verschil neemt de laatste jaren toe.

Een gedegen onderzoek moet uitwijzen wat daarvan de oorzaken zijn en wat eraan gedaan kan worden om het gat te dichten.

Cijfers van het CBS in de periode van 2008 tot 2015 tonen behoorlijke verschillen aan. Terwijl in Nederland het gemiddeld aantal laagopgeleiden per duizend inwoners daalde van 210 naar 181, zag Valkenswaard het aantal juist stijgen van 245 naar 265. Daarbij gaan substantieel meer Valkenswaardse kinderen naar het Vmbo basis en kader dan in de rest van Nederland. En juist minder naar Vwo en Havo.

"Ik zou zeggen: alarmbellen!", riep Mieke Theus (PvdA) de rest van de gemeenteraad donderdagavond toe. Zij zette het onderwerp op de politieke agenda. Haar motie om een gedegen onafhankelijk onderzoek te doen naar het opleidingsniveau in de gemeente werd unaniem gesteund door de raad. Wethouder Mart Wijnen (CDA, Onderwijs) zag eveneens de noodzaak van nadere analyse in. "Ik maak me net als u zorgen. We moeten met schoolbesturen in overleg, op zoek naar de kern. We gaan daar met z'n allen keihard aan werken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement