De informatieavond over Tiny Houses, oftewel kleine huisjes, werd dinsdagavond goed bezocht in Partycentrum De Bommel in Dommelen.
Volledig scherm
De informatieavond over Tiny Houses, oftewel kleine huisjes, werd dinsdagavond goed bezocht in Partycentrum De Bommel in Dommelen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Valkenswaard loopt warm voor kleine huisjes

De belangstelling was groot voor de bijeenkomst over Tiny Houses. Klein, duurzaam en betaalbaar is 'hot'. Ook politiek is vóór.

Bart Jansens vindt 'wonen' in Valkenswaard veel te duur. Hij ergerde zich enorm aan de hoge huurprijzen en startte een burgerinitiatief voor betaalbare woningen op maat. En er lijkt genoeg belangstelling voor de pop-op-woningen.

'Een geweldig idee', 'trendy', 'een ecodorp', 'een tweede skaeve huse', dat waren vorig jaar de eerste reacties op Jansens' plan. Inmiddels willen tienduizenden mensen graag duurzaam en verplaatsbaar wonen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, want door een gebrek aan beschikbare én betaalbare kavels is daar nog maar beperkt mogelijkheid toe.

(Mantel)zorg

Ook in Valkenswaard is de groep geïnteresseerden groeiende en gaat zich verenigen in 'Micromondo'. Gisteravond was er in Bommel Partycentrum in Dommelen een informatiebijeenkomst. Er werd verteld over de verschillende Tiny Houseprojecten in den lande. Ook de diverse bouwmethoden, de mogelijkheden om tot een eigen energievoorziening te komen en de relatie tot (mantel)zorg kwam aan de orde ('tijdelijk een huisje erbij in de tuin').

Quote

Ik verwacht dat het geen vijf jaar meer duurt eer we in Valkens­waard de eerste kleine huisjes hebben."

Peter van Steensel, voorzitter van Micromondo

De politieke partijen uit Valkenswaard waren goed vertegenwoordigd op de bijeenkomst. Fractievoorzitter van Valkenswaard Lokaal, Peter van Steensel, was er ook en wel in de functie van voorzitter van de vereniging Micromondo: ,,We hebben hier veel gelijkgestemden bij elkaar en de plannen worden steeds concreter. Ik verwacht dat het geen vijf jaar meer duurt eer we in Valkenswaard de eerste kleine huisjes hebben." Ook Ton van Hees van Samen voor Valkenswaard is positief gestemd: ,,Wij zijn sterk voor een leefvorm waarin een mix van oud en jong woont. Ook is het een mooie mogelijkheid om expats te huisvesten."

Verrijking 

De Tiny House Movement is hot. Wat Jackie Schooleman betreft, kunnen de huisjes ook aan de Dommel liggen. Het is de droom van de business designer om een buurtschap te bouwen op drijvers: ,,Tussen Waalre en Borkel ligt een groot 'verloren land', hier kun je goedkoop, duurzaam én sociaal wonen realiseren." Annemieke Jansen vindt dat een divers samengestelde woongemeenschap bijdraagt aan een verrijking van het leven, 'omdat je allemaal iets aan elkaar hebt'.

Micromondo gaat door en hoopt op een groot ledenaantal, zodat snel de volgende stap kan worden gezet.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement