Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Jean Pierre Reijnen

Valkenswaard maakt einde aan gedogen op Eurocircuit

VALKENSWAARD - De Dakar-preproloog? Die blijft ook in de toekomst gewoon op het Eurocircuit plaatsvinden, als het aan de gemeente Valkenswaard ligt. Maar hoe moet het straks met de slipcursussen? Of kamperen bij evenementen? Met een nieuw bestemmingsplan gaat de gemeente duidelijkheid scheppen in het steeds omvangrijkere Eurocircuit-dossier.

Het bekende motorsportterrein aan de Victoriedijk is al enige tijd onderwerp van juridische procedures. Bezwaarmakers betwijfelen of alle activiteiten die er plaatsvinden wel zijn toegestaan op het circuit. Dat het huidige bestemmingsplan sterk verouderd is, het stamt deels nog uit 1977, helpt daarbij niet. De rechter bepaalde recent nog dat een stuk van het circuit (over de oude vuilstort) niet is bestemd voor motorsport. 

Hoog tijd voor een nieuw pakket aan regels, vindt ook de gemeente. Die is overigens niet van plan om drastische veranderingen door te voeren op het circuit. Wethouder Mart Wijnen (CDA) vindt dat alle activiteiten die nu plaatsvinden, straks nog steeds moeten mogen. Met de huidige gebruikers zijn daarover inmiddels afspraken gemaakt. De nu nog gedoogde slipcursussen en ander educatief gebruik worden gelegaliseerd, zolang de geluidsoverlast beperkt blijft. Ook wordt kamperen bij weekendevenementen in het bestemmingsplan vastgelegd. 

Tijdvak
Oude regels blijven van kracht: zowel de rally- als de motorcrossbaan mag acht uur per week - om precies te zijn 7 uur, 59 minuten en 59 seconden - worden gebruikt voor herriesport. Het is de bedoeling dat daarover in samenspraak met de buurt een tijdvak wordt afgesproken. Net als nu mogen op beide banen in totaal drie weekendevenementen per jaar plaatsvinden. De Dakar-preproloog, die jaarlijks over het hele circuit gaat, is er daar eentje van. "Die willen we zeker houden", licht de wethouder toe. "Dat is prachtige reclame voor Valkenswaard, goed voor onze naamsbekendheid."

Innovatief
Voor muziekfestivals of concerten is op het Eurocircuit in de toekomst geen plek. Ook een verdere uitbreiding van de activiteiten is niet toegestaan. Tenzij ze innovatief en duurzaam zijn, dan krijgen ze juist ruim baan. Met voertuigen zonder verbrandingsmotor mag de hele dag, van acht tot acht, onbeperkt over het circuit worden gecrost.  

Ondertussen is voor de parkeerplaatsen, die door de aanleg van de toekomstige Westparallel verdwijnen, ook een oplossing gevonden. De gemeente heeft daarvoor een reststrook op het oog tussen de Westparallel en het circuit.