Volledig scherm
© Electrocross.nl

Valkenswaard moet haast maken met Eurocircuit

VALKENSWAARD - Valkenswaard moet opschieten met het vastleggen van de nieuwe regels voor het Eurocircuit. Heeft de gemeente zijn zaken niet op tijd op orde, dan ontstaat er ruimte voor ongewenste ontwikkelingen op de vermaarde crossbaan. Dat kan leiden tot een toename van de (geluids)overlast op het terrein, met mogelijk juridische procedures en claims van buren of andere betrokkenen tot gevolg.  

Het Eurocircuit is al enige jaren onderwerp van juridische strijd. Omwonenden klagen over de toenemende geluidsoverlast van het terrein. Volgens hen komt het werkelijke gebruik niet overeen met wat er wettelijk is toegestaan. Daarbij gaat het vaak over de gedateerde milieuvergunning (1993) en nog oudere bestemmingsplan (1977).

Situatie

Vorig jaar, op 23 mei, legde de gemeente een 'stolp' over het Eurocircuit. Door middel van een voorbereidingsbesluit bevroor ze de bestaande situatie in het gebied en mocht het gebruik op het terrein een jaar lang niet worden gewijzigd.  De gemeente gunde zichzelf daarmee de tijd om voor eens en altijd eens goed te regelen wat wel en niet is toegestaan op het Eurocircuit. 

Maar de tijd begint te dringen. De gemeente moet uiterlijk 23 mei de nieuwe regels hebben omschreven in een nieuw bestemmingsplan en ter inzage hebben gelegd. En er is nog een hele hoop te doen; zo moet nog worden onderzocht wat de milieueffecten zijn op het omliggende gebied. 

Papierwerk

Is het papierwerk niet op tijd gereed, dan gaat de 'stolp' weer van het Eurocircuit af. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, voorziet de gemeente. De huidige gebruikers, de rallycrossvereniging en de motorsportvereniging, hebben dan wettelijk de mogelijkheid om een nieuwe milieuvergunning aan te vragen én te krijgen. Dit kan leiden tot een forse toename van de activiteiten en dus meer (geluids)overlast. Wat weer ongenoegen kan oproepen bij 'de buren', zoals  omwonenden, de gemeente Bergeijk, bungalowpark Kempervennen en belangengroepen.

Valkenswaard, dat inzet op 'behoud van wat er nu is op het Eurocircuit', zit daar niet op te wachten. Om voldoende financiële middelen te hebben om het hele proces (op tijd) te regelen, klopt het college van B en W nu aan bij de gemeenteraad voor een investering  van 250.000 euro. Die zou uit het potje moeten komen voor een ambitieus project dat bij de Achelse Kluis was bedacht, maar waarvoor in de raad niet veel animo lijkt te zijn. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement