Volledig scherm

Valkenswaard: mogelijk statushouders in kantoorpand huisvesten

VALKENSWAARD - Valkenswaard is in gesprek met de eigenaar van een kantoorpand om daar statushouders te huisvesten. De gemeente bekijkt daarnaast andere alternatieven om mensen met een verblijfsstatus aan woonruimte te helpen.

Zo wordt gedacht aan de plaatsing van tijdelijke woonunits en kamerverhuur. De huisvesting van statushouders stokt in Valkenswaard. De gemeente moet nog dit jaar 25 mensen onderbrengen, maar voorziet dat het lastig wordt om aan die taak te voldoen. De doelgroep bestaat momenteel veelal uit alleenstaande jonge mannen, waarvoor relatief veel kleine woningen nodig zijn. En die zijn er niet.

De gemeente is nu in gesprek met de eigenaar van een leegstaand kantoorpand in een woonwijk in Valkenswaard. Die wil het gebouw transformeren naar appartementen voor zogenaamde 'spoedzoekers'. Naast statushouders zouden daar studenten, starters en mensen na een scheiding voor in aanmerking kunnen komen.

Ook zoekt de gemeente drie locaties waar (maximaal tien) tijdelijke tweedehands woonunits zouden kunnen worden geplaatst tegen relatief weinig kosten.

Tevens wordt gekeken of kamerbewoning binnen de gemeente onder bepaalde voorwaarden toch mogelijk gemaakt moet worden. Al heeft deze laatste optie niet de voorkeur van het college van B en W, omdat spanningen kunnen ontstaan tussen bewoners. Het bestemmingsplan staat de verhuur van meerdere kamers in een huis momenteel niet toe. Daarbij wil de gemeente met de Provincie in gesprek om de sociale woningvoorraad verder uit te breiden.

In het eerste halfjaar van 2016 zagen de cijfers er nog rooskleurig uit voor Valkenswaard. De gemeente maakte een inhaalslag ten opzichte van vorig jaar en wist 51 statushouders te plaatsen. In totaal moet Valkenswaard dit jaar 88 mensen met een verblijfsvergunning van woonruimte voorzien. In de tweede helft van dit jaar blijkt het 'fors lastiger' om aan die, door het Rijk vastgestelde, aantallen te voldoen. Voorheen werden vooral gezinnen gehuisvest, waardoor de aantallen sneller konden worden gehaald.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement