Volledig scherm
© anp

Valkenswaard: 'nee tegen Cure Dong Energy Renescience BV blijft nee'

VALKENSWAARD -  Voor Valkenswaard is de oprichting van een BV, die kan leiden tot de bouw van een afvalfabriek van 85 miljoen in Acht, nog steeds een brug te ver. Hoewel de andere twee samenwerkingspartners in Cure, Eindhoven en Geldrop-Mierlo hebben ingestemd, loopt Valkenswaard nog steeds niet warm voor de Cure Dong Energy Renescience BV. 

Maandagavond kwam het heikele onderwerp weer op tafel om met Cure een Joint Venture aan te gaan met Dong Energy. Opvallend genoeg kwam VVD'er Iwan Luijendijk met het voorstel om nu toch in te stemmen met de oprichting van die BV. Terwijl juist hij de raad er in januari nog van overtuigde níet in de BV met Dong te stappen. 

Luijendijk maakte er geen geheim van dat hij nog steeds geen fervent voorstander is. Zijn argument van toen, 'de gemeente is geen ondernemer', staat nog overeind. Maar omdat Geldrop-Mierlo deze maand net als Eindhoven instapte, en daarmee een meerderheid binnen Cure vóór oprichting van de BV is, kan Valkenswaard volgens de eenmansfractie van de VVD beter ook akkoord gaan. ,,Om als volwaardige gesprekspartner aan tafel te kunnen zitten met Dong." Maar een raadsmeerderheid (D'66, CDA, Valkenswaard Lokaal) hield voet bij stuk en stemde tegen. 

Een andere motie van Luijendijk haalde het wel. Zijn idee om de macht van de directie van de BV, mocht die er komen, aan banden te leggen kon hij wel op steun van een raadsmeerderheid rekenen. Alleen Valkenswaard Lokaal, die zich samen met D'66 sterk verzet tegen de komst van de afvalfabriek, stemde tegen. 

De BV wordt opgericht om de plannen voor de afvalfabriek, geraamde kosten 85 miljoen, verder te ontwikkelen. Het betekent nog niet dat de fabriek, die werkt met een nieuwe techniek van 'natte nascheiding' er ook daadwerkelijk komt. Daarover wordt rond de zomer besloten.