Volledig scherm

Valkenswaard overweegt 'gemeentecafé' waar ook jongeren onder de 18 terechtkunnen

VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard overweegt zelf een café op te zetten om ook jongeren onder de 18 jaar een leuke uitgaansavond te bezorgen. "Het geeft een rotgevoel als je weer tegengehouden wordt bij een café, dan is je avond eigenlijk al verpest," weet Gitte van de Haterd. De 17-jarige Valkenswaardse kent het probleem maar al te goed: je bent nog geen 18, mag dus geen alcohol drinken en komt om die reden geen kroeg in.

Het zou een bar moeten worden waar iedereen, van elke leeftijd, welkom is. Er wordt in de gemeentekroeg ook alcohol geschonken, maar uiteraard niet aan 18-minners. Gaan de jongeren toch in de fout, dan wordt de overtreder zelf bestraft en niet de horecabaas zoals nu overal het geval is.

Wethouder Egbert Buiter houdt nog wel een slag om de arm. "We moeten goed kijken of het allemaal haalbaar is."

Vermaard
Dat er iets voor de 18-minners moet gebeuren staat voor de wethouder vast. Het centrum van Valkenswaard mag jaren geleden vermaard zijn geweest om zijn uitgaansleven, voor de jeugd tot 18 jaar is er de laatste tijd weinig vertier. Sinds de invoering van de nieuwe leeftijdsregels voor alcohol komen ze de kroeg niet meer in. Horecabazen houden de jongeren, met het oog op mogelijke geldboetes, liever buiten de deur.

Gitte is blij met het initiatief, al hoopt ze dat het geen 'ranja-disco' wordt. Ze ziet trouwens nog een voordeel van een 18-minnerscafé: "Er wordt nu veel gesjoemeld met identiteitsbewijzen en als je iemand kent van het café kom je zo ook nog wel binnen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement