Volledig scherm
© fotomeulenhof

Valkenswaard staat voor nieuwe uitdaging met opvang statushouders

VALKENSWAARD - Valkenswaard liet zich vorige winter van zijn meest gastvrije kant zien toen ruim driehonderd asielzoekers noodopvang kregen op de Brugse Heide. Vrijwilligers zwaaiden de vluchtelingen met tranen in de ogen uit toen die in maart het vakantiepark weer verlieten.

„Heel mooi wat er toen gebeurde”, vindt Bram Bots, coördinator vluchtelingenwerk bij Cordaad Welzijn. „Maar niet vergelijkbaar met de uitdaging die we nu voor ons hebben liggen."
Hij doelt daarmee op de huisvesting van statushouders. Vorig jaar moest Valkenswaard er 88 huisvesten, voor 1 juli heeft de gemeente opnieuw de taak om 29 statushouders (23 + 6) aan een woning te helpen.
In het ED vertelt Bots hoe Cordaad in Valkenswaard alle zeilen bijzet om de maatschappelijke begeleiding van deze nieuwkomers in goede banen te leiden. ,,Deze mensen zijn hier om te blijven. Dat vraagt om een heel andere benadering. Met alle respect, maar dit gaat verder dan koffiedrinken, door het dorp wandelen en spelletjes doen. Dit is minder vrijblijvend. Deze mensen gaan hier een bestaan opbouwen. Je gaat voor veel langere tijd een verbintenis met ze aan.”