Volledig scherm
© Cris Sohier

Valkenswaard verklapt wat geheim is over nieuwe afvalfabriek in Eindhoven en Geldrop-Mierlo

VALKENSWAARD - Ze hebben een vreemde kwestie aan hun broek hangen, de drie Cure-gemeenten Valkenswaard, Eindhoven en Geldrop-Mierlo. Informatie over de nieuwe afvalfabriek die raadsleden in Eindhoven en Geldrop-Mierlo geheim moeten houden, is in Valkenswaard openbaar.

De gemeenteraad van Valkenswaard heeft donderdagavond besloten dat een aantal documenten voor de beoogde nieuwe afvalfabriek voor de drie Cure-gemeenten geen geheimhouding behoeft. De raden in Eindhoven en Geldrop-Mierlo hebben die geheimhouding over dezelfde stukken eerder wel bekrachtigd.

Verantwoordelijk wethouder Marcel Bax (H&G) kon de gevolgen van het Valkenswaardse raadsbesluit niet direct overzien. "We moeten nadenken hoe we hier nu mee om moeten gaan. De raadsleden in Eindhoven en Geldrop-Mierlo hebben geheimhouding beloofd over die stukken en moeten zich daaraan aan houden." Maar in Valkenswaard wordt diezelfde informatie dus wél voor iedereen toegankelijk.

Nota bene H&G-partijgenoot Theo Geldens gooide tijdens de gemeenteraadsvergadering de knuppel in het hoenderhok. Hij had alle stukken waarover de raad geheimhouding moest beloven doorgenomen en concludeerde dat een aantal bijlagen beter openbaar konden worden gemaakt. "Geldrop-Mierlo en Eindhoven hebben het wel bekrachtigd? Pech gehad. Los het maar op", gaf hij het college mee. "Dit kan de onderhandelingen tussen Dong en Cure beïnvloeden en de burger benadelen", probeerde de verantwoordelijk wethouder nog. Zijn woorden vonden geen gehoor bij de meerderheid.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement