Volledig scherm

Valkenswaard: Vrachtverbod Europalaan heeft geen nadelig effect op Eindhovenseweg

HEEZE/VALKENSWAARD - 'Het vrachtwagenverbod op de Europalaan heeft geen nadelig effect op de Eindhovenseweg.' Dat is een van de argumenten waarmee de gemeente Valkenswaard het omstreden besluit verdedigt. Verkeerstellingen zouden uitwijzen dat het weghalen van het vrachtverbod op de Europalaan juist nadelig uitpakt voor de Eindhovenseweg. 

Woensdagavond werd het vrachtverbod op de Europalaan weer tegen het licht gehouden bij de bezwarencommissie van de A2-gemeenten. De gemeente wil vasthouden aan het verbod op de Europalaan. De bezwaarmakers, in hoofdzaak bewoners van de Eindhovenseweg, willen dat doorgaand vrachtverkeer op de weg wordt toegestaan totdat de Westparallel er ligt. Gedeelde smart is immers halve smart. 

De voorzieningenrechter oordeelde vorige maand dat de gemeente het verkeersbesluit onvoldoende heeft onderbouwd en schorste het verbod op. Haar conclusie: de belangen van de Eindhovenseweg waren te weinig (zichtbaar) meegewogen en dat gold ook voor het advies van de verkeerswerkgroep. 

Gemeente
De gemeente stelde daar woensdag tegenover dat het verkeersbesluit eerst en vooral moet doen wat het beoogt. Namelijk: vrachtverkeer weren van de Europalaan. De gemeente concludeert daarnaast dat het verbod niet slecht is voor de bewoners van de Eindhovenseweg. Sterker: nadat het verbod op last van de rechter is opgeheven, zou het vrachtverkeer op de Eindhovenseweg zijn toegenomen. "Het openstellen van de Europalaan voor vrachtverkeer heeft een aanzuigende werking, chauffeurs kiezen er nu vaker voor weer door de kom van Valkenswaard te rijden", luidt het betoog. En het advies van de verkeerswerkgroep? Dat was vrijblijvend, voert de gemeente aan, alleen een overleg met de korpschef is vereist. En dat is gebeurd, verzekert ze.   

Afwachten
Voor de bezwaarmakers is het nu even afwachten. De commissie buigt zich over de zaak en geeft binnenkort een (niet bindend) advies aan het college van B en W, dat vervolgens een nieuw besluit neemt over het verbod. Mocht dat negatief uitvallen voor de bezwaarmakers, dan zijn opnieuw juridische stappen mogelijk.