Volledig scherm
Het nieuwe viaduct, waarop de Westparallel wordt aangesloten, gezien vanuit de richting Eersel/België.

Valkenswaard: 'Vrachtwagens rijd aub via de A2'

VALKENSWAARD - Het omstreden vrachtwagenverbod op een deel van de Europalaan in Valkenswaard blijft van kracht totdat de Westparallel er ligt. Wethouder Mart Wijnen (CDA, verkeer) ziet geen andere optie, omdat hij gebonden is aan afspraken en besluiten uit het verleden.

Wel gaat hij transporteurs vriendelijk doch dringend vragen om niet meer door het centrum van Valkenswaard te rijden. Hiermee hoopt hij ook op de Eindhovenseweg de overlast zoveel mogelijk te beperken, totdat de Westparallel gereed is.

Omrijden
Wijnen wil samen met lokale bedrijven, ondernemersorganisaties EVO en TLN Nederland en de gemeente Waalre de handen ineenslaan. ,,We gaan een brief sturen naar alle bedrijven die vrachtwagens door het centrum laten rijden. We roepen ze op: rijd aub óm onze dorpen heen en rijd er niet doorheen. We willen voor de komende jaren, totdat de Westparallel klaar is, een zo optimaal mogelijke situatie in het centrum creëren", aldus de wethouder. Wettelijk zijn de transporteurs overigens nergens toe te verplichten; de inzet is een herenakkoord.

Petitie
De bewoners van de Eindhovenseweg in Valkenswaard vrezen dat het verbod op de Europalaan leidt tot een toename van het vrachtverkeer op de route Eindhovenseweg, Markt, Luikerweg. Ze zullen het vrachtwagenverbod desnoods tot aan de rechter bestrijden, geeft woordvoerder Rob Geldens aan. Hij startte eerder een petitie tegen het vrachtwagenverbod. Hij benadrukt dat hij het liefst via overleg tot een oplossing komt. ,,Al hoor ik ook mensen zeggen dat we de Eindhovenseweg moeten blokkeren."

Discussie
Een meerderheid in de gemeenteraad stemde in 2014 voor het vrachtwagenverbod. Geldens: ,,We hopen een discussie op gang te krijgen binnen de gemeenteraad. Misschien gaan ze de kwestie onder druk van de petitie anders bekijken."

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Valkenswaard e.o.