Volledig scherm
© Martin Ommering

Valkenswaard zegt nee tegen BV voor kostbare afvalfabriek

VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard heeft nu serieus een pas op de plaats gemaakt in het dossier Cure. Ze wil niet in een BV stappen met Dong Energy om verder te onderhandelen over de financiering van een innovatieve afvalfabriek in Acht. De gemeente wil elk financieel risico zien te voorkomen.

Een voorstel van de VVD om niet in de beoogde BV te stappen, kreeg na middernacht brede steun in de raad (Alleen H&G was verdeeld). De belangrijkste motivering: de gemeenteraad acht het geen taak van de overheid om in zo'n project met publiek geld te investeren. Ze vindt dat het risico door marktpartijen moet worden gedragen en niet door Cure, waarin Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard samenwerken. De kosten voor de drie gemeenten worden geraamd op 85 miljoen euro.

Signaal
In een motie heeft de raad van Valkenswaard uitgesproken dat ze niet wil dat Cure gaat deelnemen in 'Cure Dong Energy Renescience BV.' Die Joint Venture zou een tussenstap zijn in het proces; bedoeld om verder te onderhandelen over de exacte investeringsbenodigdheden en dergelijke.

Valkenswaard geeft hiermee ook een signaal af naar Eindhoven en Geldrop-Mierlo, die zich later nog uitspreken over toetreding in de BV. Binnen de gemeenschappelijke regeling Cure is het momenteel nog zo geregeld dat een meerderheid van stemmen telt.

Mocht de BV er toch komen, dan wil de raad van Valkenswaard een bevestiging van het bestuur van Cure dat geen onomkeerbare besluiten worden genomen of investeringen worden gedaan tot juni. Dan wordt definitief een besluit genomen over de investering in de afvalfabriek.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement