Volledig scherm
Belgische supporters kijken de ED-wedstrijd van België tegen Italië. © Rene Manders

Valkenswaards avondje-'Rode Duivels' loopt op deceptie uit

VALKENSWAARD - Het Belgisch bier stond koud, het overdekte terras was verwarmd, de kroeg van top tot teen in de Belgische driekleur versierd. Café Koekoek aan de Markt in Valkenswaard was klaar voor een wervelend avondje 'Rode Duivels'. Het liep allemaal net even anders.

Gefrustreerd door een jarenlange Belgische 'droogte' als het om toptoernooien gaat en meeliftend op een groeiend geloof in een mogelijke EK-titel voor de rood-zwart-gelen, had de Belgische eigenaar Johan Braeken via Facebook iedere lokale Duivels-supporter opgeroepen naar zijn café te komen. De kroeg was met drie grote flatscreens, wat extra personeel en een vriesvak vol borrelhapjes voorbereid op een invasie. Braeken zou er zelfs wel eens flink op kunnen inleveren, want voor ieder Belgisch doelpunt en een zege van de Rode Duivels stelde hij een 'rondje van de zaak' in het vooruitzicht.

De avond liep voor Johan en zijn personeel uit op een flinke kater. Op de oproep was welgeteld één schamele Rode Duivel afgekomen: Richard Bosmans, een al jaren in Valkenswaard woonachtige Vlaming die zijn Nederlandse vrienden had meegenomen. De overige tien gasten, behoorden tot het 'vaste meubilair' van het café, hadden ogenschijnlijk niets met voetbal en vermaakten zich met het strooien van wat extra verbaal zout in de wonden.

Want het werd dus helemaal niets met de Duivels. 2-0 kopje onder tegen een ploeg die op voorhand toch te pakken leek. Tot grote frustratie van de kroegbaas, die veiligheidshalve in zijn café bleef, waardoor diens gevloek en getier nog enigszins verstomd bleef. Bosmans bleef gelaten onder de nederlaag: “Ach je moet die Italianen ook wat gunnen. Die tweede ronde halen we wel.”

Ook bij Braeken was de teleurstelling na afloop alweer snel weggezakt. “Ach, de mensen díe er waren, hebben zich goed vermaakt en daar gaat het toch om.”

Valkenswaard e.o.