Volledig scherm
Karin van Bracht. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Valkenswaardse is fanatiek consuminderaar

VALKENSWAARD - Karin van Bracht (44) ging zuiniger leven omdat haar huis 'onder water stond'. Nu is ze fanatiek consuminderaar.  

De bezuiniging begint al bij haar voordeur. Daar hangt een klassieke klingel-bel met klok en klepel. "Een heel bewuste keuze", zegt Karin van Bracht. "Gebruikt veel minder energie dan eentje op stroom." 

Wie in haar huis rondkijkt, ziet meer aparte dingen. Een mini-aanhangwagen, voor de fietsvakanties. Een fruitdroger, om de bio-appels uit de moestuin langer houdbaar te maken. En de inbouwkoelkast heeft plaatsgemaakt voor een zelfgemaakte 'hooikast', om gerechten in te garen. 

Tijd voor actie
De 44-jarige Valkenswaardse is consuminderaar en heeft zuinig en bewuster leven tot een sport gemaakt. Ze begon er vier jaar geleden mee tijdens de crisis, toen ze ontdekte dat haar huis 40.000 euro minder waard was geworden. "Ik had meer schulden dan bezittingen en vond het tijd voor actie."

Quote

Ik dacht vroeger dat ik naar de winkel ging om een jurk te kopen, maar ik kocht een gevoel

Karin van Bracht

Vanuit een impuls ging ze als een razende op de groene toer. "Ik schafte led-verlichting aan, investeerde in een deel van een windmolen en kocht een tweedehands broodbakmachine." Toen het stof was opgetrokken, had ze juist méér in plaats van minder aankopen gedaan. "Terwijl ik nog steeds niet wist waar de spaarknop op mijn wc zat voor een korte spoeling."

'Voel je je niet goed, ga dan winkelen'
Ze nam even gas terug. Verdiepte zich in boekjes over marketing en zag meer en meer hoe bedrijven hun producten met reclames proberen te slijten. "Ik dacht vroeger dat ik naar de winkel ging om een jurk te kopen, maar ik kocht een gevoel. 'Van deze kleding word je gelukkig', is wat bedrijven overbrengen. Mijn generatie is daar ook wel mee opgegroeid. Mijn eerste vriendje zei al: 'voel je je niet goed, ga dan winkelen! Dat doet mijn moeder ook altijd.'"

Van Bracht werd kritischer en extremer. Ze deed haar auto en de droogtrommel de deur uit, ze wast haar kleren nu zelfs soms met water uit de regenton. "Sommigen zullen me wel een 'typisch mens' vinden." Maar ze vond ook gelijkgestemden, bij de samenwerktuin van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren in Valkenswaard (VELT) en bij de Lets-ruilgroep in Eindhoven.

Gratis workshop
Bij de bieb in Valkenswaard geeft ze donderdagavond een gratis workshop (aanvang 20.00 uur, aanmelden via 085-7733287). Ze wil mensen bewuster maken van hun koopgedrag en krijgt er, hoopt ze, een aantal geestverwanten voor terug. Met misschien wel een eigen ruilgroep. 

Soms schiet ze door. Zoals vorige winter. "Toen heb ik de verwarming extreem laag gezet, gewoon om uit te proberen. Weet je dat zo'n goed geïsoleerd huis dan toch gewoon vijftien graden warm blijft? Maar daar moet je wel mee oppassen, dat kan niet in elk huis. Voordat je het weet vriezen de leidingen kapot."

Geen mobieltje
Haar 10-jarige zoon vindt het niet altijd even leuk, bekent ze. De nieuwste rages komen niet in huis, een mobieltje krijgt hij ook nog niet. Aan de andere kant: "Met z'n verjaardag gaan we op de fiets naar het Leenderbos om een nachtje te kamperen. Dat vindt hij wel weer hartstikke leuk."

Volledig scherm
De inbouwkoelkast heeft plaatsgemaakt voor een zelfgemaakte 'hooikast'. © Fotopersburo van de Meulenhof BV