Volledig scherm
Archieffoto: echtpaar Maria en Louis Verwimp vertrekt van de Gouden Leeuw © fotomeulenhof

Verwimp (82) uit Valkenswaard blikt terug op woningoverval uit 2001

VALKENSWAARD - Zestien jaar nadat rijwielhandelaar Louis Verwimp (82) 's nachts met geweld in zijn huis in Valkenswaard werd overvallen, probeert de politie het onderzoek vlot te trekken. De zaak uit 2001 komt maandagavond aan bod in het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Welke nieuwe informatie de rechercheurs in handen hebben gekregen, is nog een mysterie. De politie laat weten dat 'er redenen zijn voor het onderzoeksteam om de zaak nieuw leven in te blazen'.

Eén dader is in 2002 weliswaar veroordeeld, de andere man is nooit gepakt. En de politie sluit niet uit dat er een derde bij betrokken was. De veroordeelde kan er niets meer over vertellen. Hij kwam in 2012 om het leven bij een verkeersongeval.

Reconstructie
"Je neemt het heel je leven mee. Maar het beheerst ons leven niet." Louis Verwimp blikt thuis terug op die late donderdag in 2001. Hij wijst hoe de daders hem via de achterdeur de keuken in duwden. Dezelfde bruine keuken als nu. Binnen is alles nog als toen. Afgelopen week hadden ze een cameraploeg over de vloer voor de tv-reconstructie. Z'n vrouw Maria ontliep de herinnering en zat op de slaapkamer. Hij bleef er ook zoveel mogelijk weg.

Verwimp weet niet precies waarom de zaak wordt opgepakt. "Ze schijnen er een paar op het spoor te zijn."

Pistool
Terug naar maart 2001. Verwimp heeft net enkele dagen eerder nog trots door zijn nieuwe bedrijfsruimtes aan De Vest in Valkenswaard gelopen. Na 53 jaar werken, kijkt hij uit naar zijn afscheidsfeest eind maart. Maar een zorgeloze pensionering is hem niet gegund. In de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 maart hoort z'n vrouw lawaai bij de achterdeur. Verwimp stuit daar op 2 gewapende overvallers. De ene dreigt met een pistool, de andere met een mes. Later blijkt het waarschijnlijk een luchtdrukpistool te zijn geweest. "Geld, ik moet geld" en "Hier zit geld" blaffen de indringers in Brabants dialect. Verwimp verzet zich en duwt een glazen tussendeur dicht. Die slaan ze aan diggelen en drukken bij Maria een pistool tegen haar hoofd. De overvallers blijven schreeuwen en sleuren de Valkenswaardenaar langs kasten in de woonkamer. Uiteindelijk vinden ze wat zakjes met geld en sieraden. Het duo gaat er - mogelijk met een handlanger die buiten wachtte - op een scooter vandoor.

Een van de overvallers loopt al snel tegen de lamp via een bandenspoor van de scooter. Hij blijkt ruim een maand eerder, op vrijdag 9 februari 2001, met een maat een tankstation in Bergeijk te hebben overvallen. Dat allemaal in zijn proeftijd voor een andere misdaad. Hij wordt veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor beide zaken. Verwimp kent hem. De jongen kwam uit Bergeijk en waste ooit auto's van zijn bedrijf. "Een heel nette familie." De zoon was 'een rotte appel'.

Uitzending
De uitzending van Bureau Brabant begint maandagavond om 18.10 uur op Omroep Brabant en wordt vanaf 18.54 uur ieder uur herhaald.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement