Volledig scherm
Het nieuws over Dommelsch zag Hans van Grunsven uit Valkenswaard al even aankomen. Hij fotografeerde dit bord tijdens een wandeling in Borne. © Hans van Grunsven

VIDEO | Dommelnaren blijven Dommelsch trouw, maar Bavaria drinkt iedereen

VALKENSWAARD/LAARBEEK - Hoe trouw zijn mensen aan hun eigen, lokaal gebrouwen biermerk? Het ED hield een peiling.

Dommelsch mag stilletjes bijna geheel van de tap verdwijnen in de horeca, ook in de eigen gemeente, de inwoners van Dommelen en Valkenswaard blijven ‘hun’ bier trouw. Dat blijkt uit een biermerk-peiling op ed.nl. Daaraan deden 1850 mensen mee. Van de 190 Valkenswaardse bierdrinkers die de vragen beantwoordden drinken 130 mensen het lokaal gebrouwen Dommelsch. De 20 Dommelnaren die deelnamen, prefereren zelfs allemaal Dommelsch.

Verankerd
Biermerk Dommelsch blijft daarmee sterk verankerd in de lokale gemeenschap. Soms is dit bier het enige dat wordt gekocht, menigeen drinkt daarnaast ook andere merken. Buiten de gemeente Valkenswaard schaffen ook nog zo’n 130 mensen Dommelsch aan.

Verreweg het meest gekochte biermerk is Bavaria, volgens de peiling. Aan dat bier geven ruim 860 mensen de voorkeur; dat is 46 procent van alle deelnemers. In 'thuishaven' Laarbeek geven 21 bierliefhebbers van de 30 aan het liefst Bavaria te drinken.

Bierdrinkers
Het derde biermerk dat in deze regio wordt gebrouwen is de kleinste: Budels wordt door 65 deelnemers aan de enquête weleens aangeschaft. Opmerkelijk: 81 bierdrinkers van de 124 mensen uit deze gemeente die aan de peiling meededen kopen het nooit.

Uit de enquête blijken verder de merken Hertog Jan en Jupiler erg populair: 150 liefhebbers van de in totaal 1850 zeggen deze weleens te kopen. Heineken scoort in deze regio nauwelijks: 31 mensen gaven aan dit weleens aan te schaffen.

Bierproeftest
Drie merktrouwe bierliefhebbers, vijf verschillende biertjes. Herkennen de fans van Bavaria, Budels en Dommelsch hun 'eigen' biertje? Of is het allemaal een pot nat?

Joop van den Baar (69) uit Lieshout is oud-werknemer van Bavaria. Bij de bierproeftest van het ED weet Van den Baar het zeker van Hertog Jan en Budels. "Beslist geen Bavaria." Eerstgenoemde bier uit Arcen raadt hij overigens direct goed. "Het viel me al meteen op dat-ie wat donkerder van kleur is.'' En ook het glas Dommelsch schuift de Lieshoutenaar al snel aan de kant. "Geen Bavaria.'" Dan blijven er nog twee over. "Bavaria en Heineken, dat weet ik zeker.'' Maar welke van de twee komt nu uit de fabriek die een paar honderd meter verderop ligt? Na eventjes aarzelen wijst hij naar het glas met Heineken. En da's heiligschennis in Lieshout.

Pierre Kantelberg (52) werkte tot 2010 bij Dommelsch. Eerlijk is eerlijk: op voorhand bulkt de potige bierfanaat niet van zelfvertrouwen. "Op deze manier biertjes herkennen is lastig, het ontloopt elkaar niet veel vrees ik." Extra handicap: Budels kent hij eigenlijk niet zo goed. Maar goed, het gaat erom of hij 'zijn' Dommelsch eruit haalt. Na een uitgebreide schouw, wat gesnuffel aan de glazen, trapt hij af. Hij proeft aandachtig en plaatst de bierdopjes vrij vlotjes bij de ingeschonken glazen. "Dit is Dommelsch." Mis. In het glas blijkt Hertog Jan te zitten. Uitgerekend Hertog Jan, het AB Inbev-merk dat Dommelsch uit de markt drukt. Even later blijkt dat hij Dommelsch voor Budels heeft aangezien. Van de vijf heeft hij er een goed: Bavaria. Lachend: "Aan de training kan het niet liggen."

De zoon van Jan Lueb uit Budel werkt bij de Budels brouwerij. Zelf drinkt hij drie Budels biertjes per dag, maar het bier herkennen tussen vier andere merken, blijkt moeilijker dan gedacht. Van links naar rechts staan Heineken, Budels, Hertog Jan, Dommelsch en Bavaria op tafel. Waar de Budelnaar vooraf nog zei dat hij Heineken het vieste bier vindt, slaat hij deze het eerst achterover. "Dit zou hem weleens kunnen zijn, maar laat ik eerst de rest proeven." Vervolgens zet hij zijn neus aan het glas van de Budels, in eerste instantie roept hij: "De geur klopt niet, Budels ruikt anders, dit is hem niet." Nadat het glas leeg is, geeft hij deze toch ook een goede kans. De afgelopen dagen had een verkoudheid vat op Lueb en daardoor gaat het proeven wat moeizaam. De glazen waarin Hertog Jan en Dommelsch zitten pakt hij op en loopt ermee naar de gootsteen. "Hiervan weet ik zeker dat het geen Budels kan zijn. Budels heeft namelijk een lichte kleur en smaak, deze zijn te donker." Hij spoelt de twee weg. Bij Bavaria neemt hij zijn tijd en laat iedere slok goed op zich inwerken. "De kleur is goed, een lichte smaak, dit is hem", oordeelt hij. Nadat hem verteld wordt dat hij Bavaria voor Budels aanziet, wijst hij direct naar het juiste glas. "Dat moet hem dan zijn. Het zal dan toch door mijn verkoudheid komen."

Volledig scherm
Dommelsch © ANP
Herken jij blind welk bier je drinkt?Wij deden de test
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement