Volledig scherm
© Thinkstock

VNG: Stukje eigen geboortegrond in ziekenhuis moet kunnen

EINDHOVEN - Per se niet willen bevallen in het Elkerliek ziekenhuis omdat de kleine spruit anders 'Helmond' in zijn paspoort krijgt. Vanuit Budel het dichtstbijzijnde hospitaal in Weert mijden, omdat de baby anders als Limburger in het bevolkingsregister komt. Of neem Sylvia Theuws wiens dochtertjes van acht en tien nu als Veldhovensen in de boeken staan. "Een gevalletje van jammer, want de hele familie komt uit Bergeijk."

Als het aan de Valkenswaardse politiek ligt, komt aan dit soort 'geboorteplaatsblues' een einde. Ze wil in overleg met de gemeente Veldhoven één verloskamer in het Máxima Medisch Centrum (MMC) tot Valkenswaards grondgebied laten verklaren. Zodat alle kindjes uit Valkenswird ook daadwerkelijk als Valkenswirdsen in de boeken komen.

Sympathiek plan
Het is een sympathiek plan vinden ze bij het MMC in Veldhoven, dat zelf vijf jaar terug al eens de mogelijkheid onderzocht om een stukje van het ziekenhuis om te dopen tot Eindhovens grondgebied. "Het klinkt ons zeker niet vreemd in de oren", geeft een woordvoerster daar aan. "We horen wel vaker dat mensen het jammer vinden dat de woonplaats van hun kinderen niet officieel hun geboorteplaats is."

Ziekenhuis en gemeente concludeerden na enig uitzoekwerk echter dat het 'vanuit de wetgeving nu niet mogelijk is'.

VNG
Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt daar toch een tikkeltje anders over. "Er is juridisch geen bepaling die zoiets in de weg staat", heeft een woordvoerster laten uitzoeken. "Het is voor ons nog onontgonnen terrein, toch denken we dat het zou moeten kunnen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement