Volledig scherm
© Freeimages

Wapenverzamelaar uit Valkenswaard moet vier jaar cel in

DEN BOSCH - Hoewel Richard van der E. bezweert dat hij een verzamelaar van antiek wapentuig is, wil het OM hem vier jaar in de cel hebben voor bezit van een klein arsenaal dat in Valkenswaard en Luyksgestel lag.

De politie viel in februari met een speciaal zwaarbewapend team binnen na tips dat de de man (41) liquidaties in de zin had. En onder zijn matras lagen een doorgeladen pistool en revolver. Dat was bij zijn vriendin. Thuis op de vliering lagen nog meer wapens. In totaal ging het om acht revolvers, een pistool, drie geweren, honderden kogels en een bivakmuts.

Stelde allemaal niks voor, zei advocaat Peter van Zon. Zijn cliënt spaart die dingen. Het merendeel is stokoud en vrijwel alle wapens waren kapot. Daar had officier Jorik Schreurs niks mee te maken. Kapotte wapens kunnen gerepareerd worden. Ook al schieten ze niet, er kan nog altijd een overval mee worden gepleegd. En nog steeds vallen er doden met wapens uit de oorlogstijd. Hij geloofde niets van het verzamelverhaal.

Elke hobbyist kent de regels die daar voor gelden: de wapens moeten onklaar zijn gemaakt en dan is er geen probleem. Trouwens, als de man de wapens niet wil gebruiken, waarom heeft hij dan zeshonderd kogels? Omdat dat accessoires zijn en dat vindt een verzamelaar nu eenmaal leuk, zei Van Zon. En zo vindt een verzamelaar het ook leuk als een ding het nog doet. Kan zijn, maar het mag niet en is levensgevaarlijk, zei Schreurs en bleef bij zijn eis.

  1. Koninklijke onderscheiding voor Rinus Damen en Pieter Mikkers uit Valkenswaard

    Koninklijke onderscheiding voor Rinus Damen en Pieter Mikkers uit Valkenswaard

    VALKENSWAARD - De ADA-bestuursleden Rinus Damen en Pieter Mikkers uit Valkenswaard zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontvingen deze koninklijke onderscheiding zondagmiddag uit handen van de Valkenswaardse burgemeester Anton Ederveen tijdens de receptie van de jubilerende carnavalsvereniging Anders Dan Anders(ADA). Voor medebestuurslid Hennie Rijksen was er de gemeentelijke cultuurpenning.

Valkenswaard e.o.