De aan te leggen Westparallel wordt aangesloten op de A67 ter hoogte van parkeerplaats Oeienbosch in Veldhoven.
Volledig scherm
De aan te leggen Westparallel wordt aangesloten op de A67 ter hoogte van parkeerplaats Oeienbosch in Veldhoven. © Ronald Otter

Weer vertraging voor N69-oplossing Westparallel

DEN HAAG/VALKENSWAARD - Opnieuw vertraging voor de realisatie van de Westparallel, de nieuwe weg die een groot deel van het verkeer door de centra van Valkenswaard en Waalre moet wegnemen. De Raad van State heeft woensdagmorgen een streep gezet door beoogde oplossing voor de huidige N69

Dat bezwaarmakers, waaronder omwonenden en de Brabantse Milieufederatie, deels gelijk krijgen van de bestuursrechter betekent opnieuw flinke vertraging. De provincie moet binnen een kleine vijf maanden met aanpassingen komen. Daarna geeft de Raad van State opnieuw een oordeel over de plannen. Het plan was om nog dit jaar de aanbestedingsprocedure voor de aanleg van de weg te starten. De realisatie was voorzien voor 2018 en 2019. Dat kans dat dat allemaal gaat lukken, is door de nieuwe hobbels klein. Jarenlang hield de provincie vol in 2015 te kunnen starten met de aanleg maar door lange procedures en bezwaren liepen die plannen averij op. 

Nieuw onderzoek
De provincie heeft van de Raad van State opnieuw huiswerk meegekregen als het gaat om de waterhuishouding in het gebied rond rivier De Keersop. Daarnaast ziet de rechter risico's rond een koolwaterstofleiding die door het gebied loopt. De beoogde weg komt dicht in de buurt bij die leiding van petrochemisch bedrijf Sabic in Geleen. Omdat daar ook een breuk in de bodem zit, gelast de rechter nieuw onderzoek.

Voor de provincie is de uitspraak een tegenvaller. ,,Uiteraard hadden wij gehoopt op een uitspraak waardoor het plan onherroepelijk zou zijn en we echt met de realisatie aan de slag zouden kunnen", laat een woordvoerster weten. Toch ervaart  de provincie de uitspraak als erkenning dat de plannen voor de aanleg en inpassing van de nieuwe verbinding N69 niet ter discussie staan. ,,De RvS stelt ons in gelijk over de wijze waarop wij met de regio afspraken hebben gemaakt over de compensatie van natuur." De provincie gaat nu met experts kijken hoe ze deze twee herstelopdrachten goed en snel in de plannen kan verwerken.