Volledig scherm
© Ronald Otter

Wethouder Valkenswaard wil met omwonenden en gebruikers nadenken over toekomst Eurocircuit

VALKENSWAARD - Geen ronkende motoren op het Eurocircuit, maar elektrische voertuigen die geruisloos over het zand zoeven? Het zou zomaar de toekomst kunnen zijn in Valkenswaard.
Strengere milieuregels en ideeën voor meer 'rustige recreatie' roepen de vraag op of het crossterrein nog in de omgeving past.

Wethouder Egbert Buiter vindt het tijd om met omwonenden en gebruikers na te denken over de crossbaan. "We gaan het Eurocircuit niet zomaar opruimen en er iets anders van maken. Maar we moeten wel bedenken wat we er op langere termijn mee willen." Alle opties liggen wat hem betreft nog open.

Recreatie
De gemeente zet de komende jaren vol in op toerisme en recreatie. De omgeving van het circuit, ten zuiden van nieuwbouwwijk Lage Heide, wordt daarin een belangrijke pijler, de zogenaamde 'Leisure zone'. "Je fietst daar zo de natuur in. Dat moeten we uitbuiten", vindt de wethouder.

De activiteiten op de naastgelegen zandcrossbaan passen daar niet goed bij. "Het Eurocircuit zoals we dat nu kennen, matcht niet met de ontwikkelingen voor rust en ruimte", beseft Buiter. "Wat gaan we daarmee doen?", vraagt hij zich hardop af. "We kunnen denken richting elektrisch vermaak. De eisen met betrekking tot giftige uitstoot worden sowieso steeds strenger, daar zullen we op termijn iets mee moeten."<

Overlast
Die milieuvriendelijke insteek is overigens maar een denkrichting, benadrukt de wethouder. De discussie kan ook nog een andere kant op. "Het Eurocircuit heeft ons ook veel opgeleverd. Op de pre-proloog voor de Dakarrally komen jaarlijks wel 40.000 mensen af. Die zaken moet je allemaal tegen elkaar afwegen. De Grand Prix van Valkenswaard is in het hele land beroemd. Dat is ook wat waard. Maar als we het crossterrein zo willen houden zoals het nu is, dan moeten we zorgen dat mensen er zo min mogelijk last van hebben."

De wethouder ziet daarnaast ook nieuwe mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding in het gebied. Hij verwijst bijvoorbeeld naar het Duitse Irrland, een soort familiepark met een landelijke uitstraling dat zich profileert als een 'boerderij-belevenisoase'. "Zoiets soortgelijks, een belevenispark voor het hele gezin, dat zou in Valkenswaard-zuid ook heel goed kunnen."