Volledig scherm
Mieke van de Donk (l) en Wendy van Daal. © Jean Pierre Reijnen

Wijk Geenhoven in Valkenswaard zet met proef in op laagdrempelige steun

VALKENSWAARD - In de Valkenswaardse wijk Geenhoven gaat volgende week een pilot van start met als doel (kwetsbare) buurtbewoners langer zelfstandig in de wijk te laten wonen. 

Vanuit het Rode Kruis-gebouw aan de Gelukken in Geenhoven klinkt deze donderdagochtend gezellig geroezemoes. Voor het koffie-uurtje zijn zo'n twintig ouderen aangeschoven. Wijkcommissie-voorzitter Wendy van Daal en wijkcoördinator Mieke van de Donk kijken er tevreden naar. Het zijn onder meer deze mensen uit de buurt die ze vanaf volgende week met het project 'Ontmoeten in Geenhoven' nog beter willen bedienen.

Ontmoeting

Aanvankelijk was het project gedoopt tot 'Huiskamer van Geenhoven', maar die naam is inmiddels aangepast omdat het de lading niet dekt. ,,Het gaf een verkeerd beeld", zegt Van de Donk. ,,Alsof het alleen een huiskamer is waar je koffie kunt drinken. Die activiteit is er wel, maar het project is veel meer dan dat. Het gaat vooral om ontmoeten. De ontmoeting van jong en oud, van professionals en vrijwilligers, van professionals en wijkbewoners. We willen er voor zorgen dat vooral de meest kwetsbare mensen in de wijk zelfredzamer worden door een netwerk om hen heen te creëren." 

Quote

We willen er voor zorgen dat vooral de meest kwetsbare mensen in de wijk zelfredza­mer worden door een netwerk om hen heen te creëren.

Mieke van de Donk, Wijkcoördinator Geenhoven

Hoe dat precies allemaal vorm krijgt, moet de komende maanden gaandeweg duidelijk worden. Het Rode Kruis-gebouw zal met de moestuin en de talentenbank 'Accent op ieders talent'een belangrijke spil blijven in het wijkproject, verzekert Van de Donk. Maar om alle nieuwe taken onder te brengen is extra ruimte nodig, verwacht ze. ,,Daar zijn we nog naar op zoek."

Het is de bedoeling dat professionals van bijvoorbeeld woningcorporatie Woningbelang, politie, gemeente en maatschappelijk organisaties een wekelijks spreekuur houden in de wijk, zodat bezoekers van de koffie-ochtend zonder schroom ook daar binnenstappen voor advies of hulp. Van de Donk: ,,Een bewoner moet weten dat hij hier terechtkan voor activiteiten, maar ook voor schuldhulp bijvoorbeeld. Of misschien is er iets voorgevallen en wil die persoon een buurtbrigadier spreken. We willen ook kijken of we bijvoorbeeld meer verbinding kunnen maken met basisschool De Windroos hier om de hoek. We zetten in op korte lijntjes."