Volledig scherm
© Stock.xchng

'Wil Valkenswaard kritische burgers of papegaaien die met alles instemmen?'

VALKENSWAARD - Ze voelen zich aan de kant gezet, onvoldoende gewaardeerd, respectloos behandeld. Frans van Vonderen en Jan Kerkhoff hebben geen goed woord over voor de manier waarop de Valkenswaardse wethouder Hetty Tindemans met de Wmo-raad omgaat.

"Ze hebben op het gemeentehuis de mond vol van burgerparticipatie, maar de afstand tussen burger en politiek wordt groter." De twee mannen spreken namens de zevenkoppige Wmo-raad, waarvoor ze zich vrijwillig inzetten. Per 1 januari wordt die raad omgevormd tot 'Adviesraad voor het Sociaal Domein'. Ze zijn verbolgen over de manier waarop dat proces verloopt en over de communicatie vanuit het gemeentehuis. Ze vrezen dat zo loyale, gemotiveerde vrijwilligers met kennis van zaken voor de gemeenschap verloren gaan.

De Wmo-raad, straks de ASD, buigt zich over drie zorgthema's: Wmo, Jeugd- en Participatiewet. Over die twee laatste onderwerpen is te weinig kennis binnen de Wmo-raad, vindt de wethouder. Voor de nieuwe ASD wordt daarom een sollicitatieprocedure gestart, waarvoor ook de leden van de Wmo-raad (opnieuw) moeten solliciteren. En dat is, net als de bewering dat er onvoldoende kennis is, tegen het zere been van de vrijwilligers.

Lees woensdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement