Volledig scherm
Stefan Brugmans. © Archieffoto Irene Wouters

Zoon Stefan neemt Bakker Martin in Valkenswaard over

VALKENSWAARD - Het is ruim 45 jaar geleden dat het echtpaar Martien en Marijke Brugmans de kleine bakkerij op de Leenderweg in Valkenswaard overnamen van bakker Schellens. "In die tijd kon je nog iets beginnen zonder dat je iets had", vertelt Martien. "We hebben alles zelf opgebouwd, want het mocht natuurlijk niet te veel kosten."

Waar in de beginjaren vooral het brood centraal staat, begint het echtpaar vanaf 1977 ook banket te verkopen, wat voor die tijd zeer vernieuwend was. "Het eerste weekend bakte Martien twee vlaaien, waarvan we er uiteindelijk geen een verkochten", lacht Marijke, "we hebben ze toen maar naar onze ouders gebracht."

De bakkerij maakt vele goede jaren door, en in 1991 wordt een droom van het echtpaar vervuld door de opening van 'Verspassage', samen met poelier Caeyers. Klanten kunnen voortaan op de Leenderweg terecht voor groente en fruit, brood en vlees.

Speelgoedmixer
Martien en Marijke krijgen drie kinderen, van wie uiteindelijk de middelste, zoon Stefan, van jongs af aan geïnteresseerd is in het bakkerswereldje. "Als klein kind liep hij hier al door de bakkerij, met zijn eigen speelgoedmixer," vertelt Martien trots, terwijl hij een foto laat zien van Stefan. Het is dan ook geen verrassing dat Stefan een banketbakkersopleiding gaat doen en mee gaat werken in de bakkerij van zijn ouders.

"Sinds 2005 is Stefan vennoot van het bedrijf en is hij langzaam bezig geweest om het bedrijf eigen te maken", vertelt Martien. Vanaf dit jaar stoppen Martien en Marijke definitief en is de zaak voortaan in handen van Stefan en zijn vrouw Mariska.

Trots
Het echtpaar kijkt met warme gevoelens terug op het verleden. "Het is toch mooi dat we de bakkerij van niets tot zoiets groots hebben kunnen laten groeien, dat maakt me trots", vertelt Martien. Het echtpaar is de klanten dankbaar die dit mede mogelijk hebben gemaakt. "Er zijn klanten die er vanaf de eerste dag bij waren, en nog steeds hun brood bij bakkerij Martin kopen", aldus Marijke.

Ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum en het afscheid van Martien en Marijke is er op zondag 19 maart een open dag in de bakkerij van 13.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Martien zal zich niet vervelen. "Ik heb nog volop klusjes bij mijn kinderen die ik ga doen, en ook in de tuinen is nog van alles te doen."

Toch lijkt Martien het bakken nog niet helemaal los te kunnen laten. "Ik ga deze week een workshop doen in het bakken van brood in een houtgestookte oven, kijken of dat iets is voor in de tuin," lacht hij.