Volledig scherm
De Zware Jongens werken aan hun wagen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zware Jongens uit Valkenswaard dakloos na carnaval

VALKENSWAARD - Ze hebben dit jaar geluk gehad, beseffen ze bij CV De Zware Jongens. De carnavalsgroep uit Valkenswaard kreeg in aanloop naar de Striepersgatse optocht voor deze ene keer toch nog toestemming om een wagen te bouwen in de nissenhut bij de gemeentewerf. Maar na het zottenfeest is het echt gedaan. De 'Jongens' moeten daar uiterlijk vier weken na carnaval weg zijn. De gemeente denkt ondertussen wel voorzichtig mee over een permanente oplossing, à la Cranendonck.

De nissenhut voldoet niet meer aan de veiligheidseisen en ook elders op de gemeentewerf in Valkenswaard is geen plek voor De Zware Jongens. Omdat de groep op eigen kracht geen alternatieve bouwlocatie vond, trok ze enkele maanden geleden al aan de bel bij de politiek.

Wethouder Hetty Tindemans (H&G) kreeg de opdracht vanuit de gemeenteraad om een nieuwe locatie te zoeken voor de carnavalsvereniging. Ook voor andere jeugdverenigingen met een soortgelijke behoefte zou actie moeten komen. Tot op heden bleef dat zonder resultaat; binnen de eigen vastgoedportefeuille van de gemeente zijn geen geschikte gebouwen beschikbaar voor de wagenbouwers.

Eigen verantwoordelijkheid

Tindemans geeft aan dat 'verenigingen in eerste instantie een eigen verantwoordelijkheid hebben om voor een bouwlocatie te zorgen'. Maar om de Zware Jongens tegemoet te komen, wordt wel meegedacht over een oplossing.

De wethouder kijkt daarbij nadrukkelijk naar de buren in Cranendonck, waar carnavalsverenigingen eveneens met een tekort aan bouwmogelijkheden kampten. Vorig jaar verrezen daar op het sportpark in Budel en Soerendonk twee enorme hallen. Valkenswaard hoopt in juni een complete oplossing op tafel te hebben, inclusief de kosten.

Voorzitter Roy Bax van de Zware Jongens hoopt dat het probleem snel wordt opgelost. ,,Dat is van belang voor de Striepersgatse optocht en die is toch al minder geworden de laatste jaren. De mogelijkheden om te bouwen in ons eigen dorp zijn minimaal. Als het ontbreekt aan bouwplaatsen, dan wordt het voor carnavalsverenigingen steeds moeilijker om iets op de weg te zetten."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement