Volledig scherm
VDL en DAF hebben samen een elektrische truck met oplaadapparatuur ontwikkeld en op de markt gebracht. © Jumbo

Relatie tussen twee Eindhovense bedrijven VDL en DAF verstevigd met megacontract

EINDHOVEN - VDL Groep en DAF Trucks gaan door met hun langjarige relatie en versterken die. De twee Eindhovense bedrijven zijn een nieuw meerjarig contract overeengekomen waarmee honderden manjaren werk zijn gemoeid.

VDL gaat onder meer een assemblagelijn bij DAF naar de laatste stand van de techniek moderniseren. Ook gaan ze componenten leveren die in de cabines van de trucks van DAF worden verwerkt. Meer samenwerking rond de eerder gepresenteerde en gezamenlijk ontwikkelde elektrische vrachtwagen maakt ook deel uit van de nieuwe overeenkomst. Om wat voor bedragen het gaat waarvoor de twee elkaar orders gunnen willen ze niet zeggen. 

Modernisering assemblagelijn

VDL onderdeel Steelweld in Breda gaat de komende jaren de modernisering van de assemblagelijn in de cabinefabriek van DAF in het Belgische Westerlo voor haar rekening nemen. Spuitgietbedrijf VDL Parree in Sevenum gaat delen voor het interieur van de trucks toeleveren. Metaalbedrijf VDL TIM in Hapert gaat een multifunctionele steun voor het chassis van DAF leveren.

Topman Willem van der Leegte van VDL Groep zegt dat de met DAF ontwikkelde elektrische truck, die in mei werd gepresenteerd, de bekroning is van 65 jaar samenwerken. „We zijn al die tijd zowel klant als toeleverancier van elkaar. Deze nieuwe overeenkomst legt een solide basis voor onze samenwerking, voor nu en ook voor de toekomst.”

Ook topman Harry Wolters van DAF Trucks is blij met de partner. „We zijn allebei toonaangevende technologiebedrijven gedreven door verbetering en vernieuwing. Dat maakt onze samenwerking extra waardevol.”

Geperste stalen componenten

VDL is al vanaf de start in 1953 toeleverancier van DAF Trucks. Eerst vooral door de levering van geperste stalen componenten, puntlaswerk en regulier laswerk. In de loop der jaren is dat uitgebreid met motorsteunen, kabelgeleidingen, accubakken, steunen voor de assen en buisgeleiders voor uitlaten. Op zijn beurt levert DAF 11- en 13-liter motoren en assen voor bussen en touringcars van VDL.

Volledig scherm
Directeur Inkoop Jos Smetsers van DAF Trucks (l) en topman Willem van der Leegte van VDL Groep. © VDL
Volledig scherm
Wim van der Leegte (l) krijgt in 1993 de sleutels overhandigd van nieuwe DAF-75's. © VDL

Regionale Economie