Volledig scherm
Concept van de elektrische truck van VDL.

VDL kiest DAF voor e-truck

EINDHOVEN - De elektrische truck van VDL krijgt een DAF-model als basis. Mogelijk eind dit jaar zal VDL het voertuig presenteren.

VDL liet tot nu toe in het midden met welke truckfabrikant het in zee zou gaan. De Eindhovense bedrijvengroep is als toeleverancier kind aan huis bij meerdere vrachtwagenbouwers.

VDL bevestigt nu dat DAF 'leverancier wordt van het basisvoertuig' van zijn elektrische truck. VDL's bedrijf Enabling Transport Solutions ontwikkelt de aandrijflijn met elektromotor en batterijen.

DAF
DAF zelf stort zich nog niet op de markt voor elektrische trucks. ,,We hebben eigen programma's voor onderzoek en ontwikkeling als het gaat om elektrische aandrijving van trucks. We willen klaar zijn voor marktintroductie zodra een marktvraag van serieuze omvang bestaat", laat een woordvoerder weten.

DAF acht die vraag nu nog te beperkt, ook voor de categorie trucks voor distributie in binnensteden waar VDL zich op richt.

De Eindhovense vrachtwagenfabrikant werkt ook verder aan de ontwikkeling van de hybride technologie, met een combinatie van een elektromotor en een dieselmotor. De dure, grote en zware accu's en de beperkte actieradius maken volledig elektrisch vervoer zeker voor de lange afstand op dit moment onrendabel, meent DAF.

VDL neemt de vernieuwde middelzware 40 tons DAF CF Truck als uitgangspunt. DAF neemt na de zomer deze sterk gewijzigde voertuigen in productie.

Capaciteit
VDL stelde eerder de presentatie van zijn elektrische truck uit tot het 'tweede of derde kwartaal dit jaar', zo maakte VDL-topman Willem van der Leegte bekend in maart. Nu is sprake van mogelijk eind dit jaar.

Volgens een woordvoerder van VDL heeft dat niet te maken met de wijzigingen die DAF doorvoert in het basisvoertuig, maar met de capaciteit aan ingenieurs bij VDL. Het bedrijf zet die met prioriteit in voor de 100 elektrische bussen die eind dit jaar moeten worden geleverd voor het openbaar vervoer in Noord-Holland.

  1. Qualcomm zoekt weg naar groen licht voor overname 
NXP uit Eindhoven

    Qualcomm zoekt weg naar groen licht voor overname NXP uit Eindhoven

    Qualcomm heeft daarvoor vorige week een document ingediend, zo valt te lezen op de website van de Europese Commissie. Welke concessies Qualcomm zou willen doen, is niet bekend. De Europese Commissie maakte in juni bekend een diepgaand onderzoek in te stellen naar de voorgenomen overname van de chipfabrikant met hoofdkantoor in Eindhoven. De Commissie vreest dat samengaan van de twee ondernemingen kan leiden tot hogere prijzen en beperktere innovatie in de chipindustrie. Wanneer het Brusselse onderzoek kan worden afgerond, is niet bekend. 

Regionale Economie