Demonstratie Eritrea Koningshof
Volledig scherm
Demonstratie Eritrea Koningshof © Jean Pierre Reijnen

Adviescommissie over Eritrea-bijeenkomst: Beslissing burgemeester Veldhoven onrechtmatig

VELDHOVEN - Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven had een conferentie van Eritrese jeugd in Koningshof in april dit jaar niet mogen verbieden, zo oordeelt de bezwarencommissie.

Volgens de commissieleden heeft de Veldhovense burgemeester ‘zich niet tot het uiterste ingespannen’ bij het zoeken naar andere oplossingen. Ze adviseren de burgemeester om zijn besluit te herroepen. Maar dat advies legt Mikkers naast zich neer: hij blijft erbij dat hij de juiste beslissing heeft genomen.

Begin april organiseerde de YPFDJ, een aan het Eritrese bewind gelieerde organisatie, een bijeenkomst in conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven. Ruim 120 uit Eritrea gevluchte mensen demonstreerden aan de poorten van Koningshof tegen deze bijeenkomst. Toen er opstootjes uitbraken, verbood Mikkers de conferentie.

Wanordelijkheden

De commissieleden zijn het wel met de burgemeester eens dat er ‘ernstige wanordelijkheden’ plaatsvonden. Ook was volgens hen de vrees voor meer wanordelijkheden terecht en ingrijpen was daarom noodzakelijk. Dat betekent volgens de bezwarencommissie echter niet dat de conferentie verboden kon worden, helemaal omdat de wanordelijkheden niet werden veroorzaakt door de conferentiegangers maar door anderen.

De burgmeester gaf eerder al aan dat er volgens hem simpelweg niet genoeg politiemensen beschikbaar waren om het hele terrein van Koningshof te bewaken, maar volgens de bezwarencommissie onderbouwt Mikkers die stelling niet voldoende.

In een poging dat alsnog te doen, schrijft Mikkers dat zowel Koningshof als de politie aangaven dat ze de veiligheid van de conferentiegangers en de demonstranten niet konden garanderen. Nadat de demonstranten opgepakt waren ‘vroeg de politie aan mij expliciet om gebruik te maken van mijn noodbevoegdheden en de conferentie te verbieden’, schrijft de burgemeester.

Schadevergoeding

De conferentiegangers hebben verzocht om schadevergoeding. Daar doet de bezwarencommissie echter geen uitspraak over. De burgemeester moet daar een standpunt over innemen, staat in het advies van de commissie. Dat doet Mikkers dan ook direct in zijn schrijven: hij wijst de schadevergoeding af.

Voor de bezwaarmakers staat nu de gang naar de rechter open. ,,Het is aan mijn cliënten om te beslissen of we nu naar de rechter stappen”, reageert advocaat Bart-Jan Walraven. Hij vertegenwoordigt de conferentiegangers. ,,Ik acht de kans wel groot dat we dat doen.”