Automobilist (62) rijdt terras op in Veldhoven, vijf gewonden

UPDATE + VIDEOVELDHOVEN - Een automobilist is vrijdagmiddag het terras van D'n Burgemister opgereden aan het Meiveld in Veldhoven. Vijf mensen zijn lichtgewond geraakt. Volgens de politie lijkt er geen opzet in het spel. 

Het gaat om een 62-jarige man die om 16.45 uur het terras opreed. Vier mensen zijn lichtgewond geraakt door glasscherven, terwijl een vrouw bekneld kwam te zitten tussen het voertuig en een muur. Ze werd bevrijd door personeel, en was op dat moment aanspreekbaar. Zij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar liep geen ernstig letsel op. 

Ravage

De automobilist knalde eerst met volle vaart door een hek heen om op het plein te komen.Daarna reed hij door een fontein, waarna hij een bocht naar rechts maakte om daarna het terras te rammen. Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand tegen een grote oranje bloembak, waarna de man uitstapte. Handhavers van de gemeente konden hem toen direct aanhouden. Het plein veranderde door het incident in een grote ravage, overal lag glas. 

Op het moment van het ongeluk zaten er zo'n 10 tot 12 mensen op het terras. De eigenaar spreekt van een 'wisselmoment'. Op dat tijdstip gaan de mensen die 's middags wat komen drinken net weg, en komen de mensen die wat willen eten net zitten. Het had dus nog veel erger kunnen uitpakken. ,,Een uur later hadden er zeker 50 man gezeten'', aldus de eigenaar. 

Volledig scherm
Door deze poort knalde de bestuurder het plein op. © Merlijn van Dijk
Volledig scherm
De auto kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een grote bloembak. © Bert Jansen

Doodstil

De floormanager van D'n Burgemister, Frédéric Lebredonchel (49), liep net op het moment van het ongeluk het terras op. Hij verstijfde naar eigen zeggen helemaal toen hij de auto op zich af zag komen. Volgens hem had de ramp nog veel groter kunnen zijn. ,,Het is een warme dag en normaal spelen er allerlei kinderen in de fontein, waar de man doorheen reed.''

Sem Richie (19) was op dat moment aan het werk bij Jamin op het plein en zag alles voor haar ogen gebeuren. ,,Ik hoorde aan de linkerkant een grote knal en zag toen de auto het plein oprijden. Het was doodstil, pas na twee minuten begon iedereen te gillen.''

Onderzoek

Hoe het ongeluk precies is gebeurd, wordt onderzocht door de politie. Het is nog niet bekend hoe hard de man precies reed. Hij raakte zelf niet gewond.  Het politiebureau zit om de hoek van de plaats waar het gebeurde, waardoor agenten binnen luttele ogenblikken ter plaatse waren.

Het rijbewijs van de man is ingenomen. De politie noemt 'de impact van het ongeval groot' en zoekt naar getuigen. 

Volledig scherm
Auto rijdt terras op in Veldhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Auto rijdt terras op in Veldhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Auto rijdt terras op in Veldhoven. © Bert Jansen